HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2013.06.06. 12:11 Pasi a konyhából

Banános palacsintatorta vanília pudinggal

Címkék: desszert

100_1570.JPGBoldog szülinapot magamnak. Nemrég töltöttem be a krisztusi kort, amit a rendkívül sok ősz hajszálam is tanúsít, így arra gondoltam, hogy meglepem magam egy tortával. Bár nem egy klasszikus piskóta és krém kombinációs tortáról van szó, mert azt saját magamnak nem csinálnék. Nekem valami egyszerűbb jár. Valamelyik honlapon barangolva találtam egy receptet az amerikai palacsintáról, ami kicsit megmozgatta a fantáziámat és arra gondoltam, hogy mi lenne, ha már magát a tésztát is tuningolnám. Így jutottam el oda, hogy magába a tésztába csempészem bele a gyümölcsöt, ami a palacsinták kisütésekkor szintén kicsit megpuhul. Nézzük, hogy mi is kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 40dkg liszt
  • 6dl tej
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20g sütőpor
  • 100g vaj
  • 1 NAGY banán
  • 1 adag vaníliás puding a zacskón szereplő módon elkészítve

 

Az elkészítés roppant egyszerű. Fogunk egy nagy tálat és belerakjuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot. A 2 tojást szétválasztjuk és a fehérjét, egy csipetnyi sóval, kemény habbá verjük. Ha nem géppel csináljuk, akkor remekül lehet alkarra edzeni vele. A tojás sárgáját pedig adjuk hozzá a tejhez. A vajat mikróban olvasszuk fel. Igen, tudom, én is láttam a riportot, ami szerint a mikró a gonosz találmánya és a természet elleni bűnt követ el az ki használja, és hogy valamelyik étteremben már ki is dobálták őket. Nos, ebben az esetben akkor kis lábosban is fel lehet olvasztani a tűz felett, de NE forraljuk fel, hanem csak olvasszuk meg. Ez után az olvasztott vajat tegyük hozzá a tojásos tejhez és keverjük el, majd öntsük a lisztes keverékhez és csomómentesre keverjük össze.

A banán a következő, amit természetesen használat előtt hámozzunk meg. Majd vékonyan szeleteljük fel és a szeleteket is vágjuk 4 felé. A kis kockákat dobáljuk bele a masszába és keverjük el benne.

Ezután jöhet az utolsó lépés. A tojáshabot szépen, óvatosan keverjük hozzá a banános masszához.

Olaj NÉLKÜL süssük ki a palacsintákat egy közepes serpenyőben. Én egy 24 centisben csináltam és abba 1 merőkanálnyi tészta ment bele és sült meg rendesen. Egyébként nagyon gyorsan megsül, szóval figyeljünk oda. Az első 1-2 darab úgyis tesztelés áldozata lesz és nem fognak eljutni a tortáig, de hát minden új dolog kipróbálása megköveteli az áldozatokat.

Ha az összes palacsintát megsütöttük, akkor szépen elkezdjük egymásra rakosgatni őket, miközben 2-4 kanál pudingot rakunk a rétegek közé. Végül egy egész torta formája lesz a dolognak. Frissen melegen a legjobb.

Jó étvágyat :-)

2 komment

2013.06.01. 22:08 Pasi a konyhából

Zöldséges tészta

Címkék: gomba tészta spárga cukkini

100_1489.JPGHát ez királyság. Kezdtem lassan elfelejteni a NAGY klasszikus együttesek régi számait, úgyhogy nosztalgiából éppen Metallica számokból csinált válogatást hallgatok, miközben írogatok. Akkor zúzzunk, rock and roll. Az ember nem is gondolná, hogy hol szerez ihletet egy-egy ételhez. Éppen az egyik nagy bevásárló központ alagsorában jártam amikor megláttam egy gyorséttermet ahol különféle zöldséges tésztákat lehetett kis papír dobozokban kapni. Gondoltam, na ilyet én is tudok csinálni. Lássuk is, hogy mi kell hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25dkg széles metélt, én spec magam csináltam a tésztát is
  • 1db cukkini
  • 0,5kg gomba
  • 0,5 csomag spárga
  • fél csirkemell
  • só, bors, rozmaring, szójaszósz, olaj

 

Mint mindig, most is azzal kezdtem, hogy a csirkemellet apró kockákra vágtam, majd megsóztam, megborsoztam, két csipet rozmaringot szórtam rá és 2 kanál olajat. Jól összeforgattam és félreraktam.

A következő lépés a zöldségek. A gombát megmostam és felkockáztam, majd forró serpenyőben megpirítottam őket. Mikor kész lett, akkor félreraktam ezt is. Majd a cukkini jött, amit szintén megmostam és fél centis kockákra vagdostam. Valamint a fél csomag spárgát is megmostam és 2 centis darabokra tördeltem és összekevertem a cukkínivel, sóztam, borsoztam és egy kis olajjal összekevertem őket. Majd a spárgát és a cukkinit egy felforrósított serpenyőbe raktam és megsütöttem őket. Amikor ez is kész lett, akkor a gombához raktam és összekevertem őket.

Amikor a zöldséggel végeztünk, akkor jöhet a pácolt husi kisütése, amit egyszerűen csak egy forró serpenyőbe raktam és szépen megsütöttem. Ha ez is kész, akkor hozzádobtam a zöldségekhez.

Végül megfőztem a tésztát és összekevertem a zöldség husi kombinációval és egy kis szójaszósszal meglocsoltam. Készen is van. Finom és, szerintem, könnyen és gyorsan elkészíthető.

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

2013.05.23. 13:44 Pasi a konyhából

Bazsalikomos, olivás juhtúrós ravioli fokhagymás petrezselymes fűszervajjal

100_1472.JPGMost egy abszolút nem gyors ételt csináltam. Ebben az esetben inkább a látványra mentem, ugyanis a tésztát saját magam csináltam. Azoknak javaslom a raviolit, akiknek van tésztagépük és szeretnének valakit elkápráztatni a kézügyességükkel. tudom, hogy fokhagymás a dolog, de akár randis kaja is lehetne, persze csak ha mindketten esznek belőle. Kezdjünk is gyorsan hozzá:

 

 

Hozzávalók (2 személyre):

Fűszervajhoz

  • 20dkg vaj, kb. 290Ft
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor petrezselyem, kb. 70Ft

Töltelékhez

  • 250 dkg juhtúró, kb. 360Ft
  • 200g olívabogyó, kb. 230Ft
  • Fél csokor bazsalikom, kb 200Ft

 

Először is összedobom a tésztát. Tojást összekeverem a liszttel és jól összegyúrom, majd fóliába csomagolva a hűtőbe rakom pihenni fél órára.

Most jöhet a fűszervaj. Megvárom, amíg a vaj egészen puha nem lesz. A petrezselymet apróra vágom, a fokhagyma gerezdeket pedig fokhagymanyomón átpasszírozom, és a vajhoz keverem őket. Kicsit megsózom és megborsozom, majd az elkészült vajat egy fóliába rakom, és mint valami szalámit feltekerem, és a fűtőbe rakom, hogy visszadermedjen.

100_1455.JPG

Most jöhet a töltelék. A bazsalikomot és az olívabogyót nagyon apróra feldarabolom, és a juhtúróhoz keverem őket.

100_1465.JPG

El is jutottunk a tésztához. Kivesszük a hűtőből a gombócot és kétfelé vágjuk. Fogjuk az első gombócot és egy régebbi bejegyzés szerint szépen kinyújtjuk és keresztben kettévágjuk. Majd a tölteléket szépen elkezdjük, egy kiskanállal, a tésztára rakosgatni. Ha ez megvan, akkor a töltelék körül egy kicsit megvizezzük és a tészta másik felét ráhajtjuk és a töltelék körül lelapogatjuk, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő alatta. Ha végeztünk a másik tésztagombóccal is, akkor forró vízbe rakjuk és 4-5 perc alatt megfőzzük őket.

100_1466.JPG

100_1468.JPG

 

Még melegen kell tálalni, mert a fűszervaj, amiből kis karikákat vágunk és teszünk rá, csak a forró tésztán olvad el szépen.

Idő: kb. 1,5 óra

Ár: 600Ft/fő

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

2013.05.22. 11:14 Pasi a konyhából

Fokhagymakrémleves egyszerűen

Címkék: leves fokhagyma

100_1478.JPG

Ma egy kis levest kívántam meg, úgyhogy megcsináltam ezt a finom kis fokhagyma krém levest. Gyorsan elkészíthető, elég hozzá fél óra és a hozzávalók sem drágák, szerintem minden konyhába megvannak. Essünk is neki.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 0,5l zöldség alaplé, én zöldség leveskockából csináltam
  • 0,5l főzőtejszín
  • 3db kifli
  • 20dkg füstölt sajt
  • só, bors, olaj

 

Először is kezdjük azzal, hogy a vörös hagymás apróra kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon, folyamatos kevergetés mellett, üvegesre pároljuk kb. 10 perc alatt. Ez után jöhet rá az apróra vágott fokhagyma és további 5 percig együtt pirítjuk őket. Majd ráöntjük az alap lét és 10 percig főzzük. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.

Amíg a leves fő, addig meg tudjuk csinálni a sajtos kifliket. 2db kiflit ujjnyi vastag karikákra vágunk, és egy tepsibe rakosgatjuk őket majd megszórjuk füstölt sajttal. 180 fokra berakjuk a sütőbe és 15 percig sütjük őket.

Ha letelt a 10 perc, akkor a levesbe most öntsük bele a tejszínt és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd a forrástól számítva 10 percig főzzük, persze folyamatosan kevergetve különben leég.

10 perc főzés után tépkedjünk szét 1 kiflit és dobáljuk bele a levesbe.

Most már a kifli karikákat is kivehetjük a sütőből.

A kifli szépen beleázott a levesbe és most az egészet öntsük bele egy turmix gépbe és turmixszoljuk össze. Ez után forrón tálalhatjuk is a levest és mellé a ropogós, sajtos kifli karikákat.

Jó étvágyat :-)

1 komment

2013.05.15. 20:14 Pasi a konyhából

Csatlakozás a Facebook-hoz

A munkanélküliség és a munkakeresés egyik nagy előnye az, hogy az ember olyan dolgoknak tud élni, amiket szeretne, de eddig nem volt rá ideje. Így vagyok ezzel most én is és két állásinterjú között van időm főzőcskézni és bejelenteni, hogy mostantól Facebookon is megtalálható vagyok. Most már hivatalosan is sikerült regisztrálni az oldalt. Szóval, most már ott tudjátok követni, hogy miket főztem ki.

Üröm az örömben, hogy a munkanélküliség nem fizet olyan jól, mint amikor az ember dolgozik, így abból kell főzni, amit kap, az meg nem olyan sok. :-(

A lényeg lényege, hogy engem is uralma alá hajtott a közösség szelleme és a közösségi portál és megtaláltok a facebookon. Bár tudom, hogy még csinosítani kell, de ami késik nem múlik :-)

Üdv Mindenkinek 

Szólj hozzá!

2013.05.08. 14:17 Pasi a konyhából

Pulyka kebab joghurtos padlizsán salátával

Címkék: csirke pulyka padlizsán

100_1381.JPGÜdv mindenkinek. Ma egy kicsit közel-keletiesre vettem a figurát. Azért nem írok konkrét országot, mert a kebab az inkább arabos, szerintem, a padlizsán meg inkább törökös, szóval maradjunk a közel-keletnél. Éppen Limp Bizkitet és Linkin Parkot hallgatok, szóval rá is pörögtem az írásra. Kell is, mert ez a finomság hamar elkészíthető és egy grill partynál kifejezetten ütős lehet és az egészség mániások sem találhatnak kivetni valót benne. Ja és abszolút ápdétes is. Okés, hogy a padlizsán, most nem idényzöldség, de most nem foglalkoztam vele. Akkor dobjuk is össze.

Hozzávalók  3 főre:

Kebabhoz:

  • 0,5 kg darált pulyka vagy csirke hús, kb. 600Ft
  • só, bors, őrölt kömény, őrölt koriander
  • 6 db hurkapálcika, no para nem fogjuk beledarálni

Joghurtos padlizsán salátához:

  • 2 db nagy és kemény, khmm padlizsán, kb. 440Ft
  • 1 nagy doboz joghurt, kb. 160Ft
  • 5 evőkanál oliva olaj
  • 1 kiskanál fokhagyma krém
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors

 

A padlizsánokkal kezdtem, amiket alaposan megmostam, de NEM hámoztam meg. Kb. 1 centi vastag karikákra szeleteltem őket és a karikák mindkét oldalát besóztam, majd egy szűrőbe raktam őket, hogy a levüket kiereszthessék. Ezután elővettem a joghurtot és belekeverem az 1 kiskanál fokhagyma krémet.

A következő lépés a hús volt, amit beletettem egy mély tálba és tettem rá 1 kiskanál sót, borsot, köménymagot és koriandert, majd kézzel jól összedolgoztam. A koriander egyébként ad a husinak egy kis enyhe citromos ízt, ami szerintem isteni. Majd félretettem.

Amíg a husival foglalkoztam addig a padlizsán is tette a dolgát. A szeleteket szépen 4-6 részbe vagdostam és egy mély tálba raktam, ahol 4 csipet borsot szórtam rá és összekavartam. Ezután 5 evőkanál oliva olajat tettem rá és ezzel is összeforgattam. Egy serpenyőt felhevítettem és a padlizsánokat, közepes lángon, szépen barnára és puhára sütöttem. Amikor elkészültek, akkor egy mély tálba raktam őket és rálöttyintettem az 1 kanál citromlevet. Összeforgatás után ráöntöttem a fokhagymás joghurtot. Ezt is kézzel összeforgattam, majd be a hűtőbe raktam lehűlni.

Ezek után visszatértem a kebabhoz. A hús 6 egyenlő kupacra osztottam, majd egyenként a pálcikákra formáztam őket. Ezután egy felhevített serpenyőbe rakosgattam őket és minden oldalukat szép barnára sütöttem. Persze grillen még tutibb lenne, de ami késik, az nem múlik. Egy jó tanács, hogy ha a serpenyőben meg akarjuk fordítani, akkor várjuk meg amíg egy kicsit megsül és utána, egy  lapát segítségével, óvatosan fel tudjuk szedni.

Idő: kb 1 óra

Ár: kb 400Ft/adag

Jó étvágyat mindenkinek :-)

1 komment

2013.05.02. 22:23 Pasi a konyhából

Friss, Zöldséges lasagne

Címkék: olasz répa egytálétel borsó főétel cukkini

100_1344.JPGVégre tavasz van! Bár csak dátumilag, mert a hőmérséklet szerint már nyár van. Lassan jönnek a friss zöldségek is, tudjátok, azok a fajták, amiket a napfény érlelt finomra és nem a fóliasátor. Úgyhogy, most egy zöldséges kaját csináltam. Nem kell aggódni, nem megyek át vegába, csak néha ilyet is kell. Remélem Húsimádó kollégák nem fognak megharagudni az akció miatt. Akkor vágjunk is bele a zöldséges lasagne készítésébe, ahol igyekeztem szezonális zöldségeket használni, kivéve a cukkínit.

Hozzávalók 4-6 adagra:

Paradicsomos szószhoz

  • 15dkg friss borsó, ez lehet mirelit is, de ha hüvelyest veszel, akkor fél kilóból fog kijönni kb 600Ft
  • 3 szál közepes új répa, friss és ropogós kb 200Ft
  • 1 doboz, 500g sűrített paradicsom kb 170Ft
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,5-2 dl víz
  •  

Besamel mártáshoz

  • 5 dkg vaj kb 180Ft
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 közepes cukkíni kb 300Ft

 

30 dkg reszelt sajt, sima trapista vagy füstölt is lehet kb 470Ft

Lasagne tészta kb 660Ft

olaj, só, bors, szerecsendió, bazsalikom

 

Első lépésként készítsük elő az alapanyagokat. A répákat csak mossuk meg jó alaposan, de nem kell meghámozni, majd karikázzuk fel őket. A cukkínit szintén mossuk meg és kb fél centis karikákra vágjuk fel, majd sózzuk és borsozzuk meg a szeleteket.

Először a paradicsomos szószt csináljuk meg. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk és egy mélyebb serpenyőbe rakjuk. Számítsunk rá, hogy szósz lesz belőle. A lángot felére csökkentve 4 evőkanál olajon a hagymákat folyamatos kevergetés mellett megpároljuk. Ne hagyjuk, hogy megégjenek. Mikor a hagymának szép üveges a színe, akkor ráborítjuk a répát és a borsót, és összekeverjük a hagymával. 1 percig együtt pirítjuk őket, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot és a vizet, Sózzuk és borsozzuk meg és néhány csipet bazsalikomot is tegyünk bele és további 5 percig együtt főzzük őket. Amikor ez megvan, lehúzzuk a tűzről.

A besamel mártás a következő. Egy mély edényben, közepes lángon, felolvasztjuk a vajat. Amikor felolvadt, akkor hozzáöntjük a lisztet és elkeverjük. Most vegyük le minimumra a lángot. Folyamatosan, kb 1 dl-ként öntsük hozzá a tejet és folyamatosan kevergessük egy habverővel, hogy csomómentes maradjon. Miután az utolsó tejet is hozzáöntöttük, akkor egy folyós cuccunk van, de ahogy tovább főzzük és kevergetjük, akkor be fog sűrűsödni és le is vehetjük a tűzhelyről. Sózzuk és borsózzuk meg és kb 1 csipetnyi szerecsendiót is tehetünk hozzá és keverjük hozzá alaposan.

Végül rakjuk össze az egészet. Fogjunk egy jénait és egy kicsi paradicsomos szószt tegyünk az aljára, kb 1 merőkanálnyit, és oszlassuk el az alján. Tegyünk rá lasagne tésztát, majd a maradék szósz felét. Utána szórjuk meg a sajt 1/3 részével és jöhet a következő tészta réteg. Most a besamel felét rakjuk rá és oszlassuk szét, majd szépen rakosgassuk rá a cukkini karikákat és rájuk pedig a besamel másik felét. Jöhet rá a következő 1/3 sajt, aztán a következő tésztaréteg. A tésztára pedig a maradék paradicsomos szósz és a maradék sajt.

Akkor most az egészet rakjuk be 180 fokra a sütőbe 40 percre. Ne kapcsoljuk rá a légkeverést mert attól csak a tetején a sajt fog megégni, pedig nekünk kell a 35-40 perc, hogy a zöldség megpuhuljon.

Idő: kb 30 perc az előkészületekre és a szószokra

             40 perc a sütésre

 

Jó étvágyat hozzá :-)

4 komment

2013.04.22. 14:01 Pasi a konyhából

Medvehagymás csirkés rizottó

Címkék: csirke medvehagyma rizottó

IMAGE_828.jpgHelló mindenkinek. Úgy tűnik, hogy megint belenyúltam egy hosszabb ételbe. Elméletileg gyorsan elkészíthető 15-30 perces kajákat szerettem volna, de ez megint nem jött össze. Ugyanis most rizottót csináltam és mindennel együtt kb. 1 órát vett igénybe. Most gondolom felmerült bennetek a kérdés, hogy akkor az éttermekben miért kapjátok meg röpke 10-15 perc alatt. Nos, a válasz egyszerű. A rizst félig megfőzik, és amikor a vendég rizottót kér, akkor csak feldobják a félkész rizst és tovább főzik, annyi alap lével amennyi a tökéletességhez kell. Fogjunk is bele egy 2-4 adagos rizottóba finom csirkehusival és egészséges medvehagymával. Egyébként amit itt leírok majd az egy alap recept és hús helyett bármivel lehet kombinálni.

Hozzávalók 2-4 adaghoz:

  • Fél csirkemel
  • só, bors
  • 25 dkg rizs, a rizottó rizs lenne a legjobb, de az drága és a normál rizs is jó lesz
  • 1 fej vörös hagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1L alap lé, ha nincs, akkor én 1L forró vízbe beledobok 1 csirkehús és 1 zöldségleves kockát
  • Fél csomag medvehagyma

 

Először a husival kezdem. Apró kockára vágom a csirkemellet és egy tálba rakom, ahol megsózom, megborsozom, kb 3-3 csipetet, majd egy kis olajt löttyintek rá és jól összeforgatom. Félretesszük, majd később megsütjük és amúgy is kicsit állnia kell.

Jöhet akkor a rizottó, ami egy alap recept, ahogy említettem. Fogunk egy nagy serpenyőt vagy egy lapos edény amit felrakunk a tűzre, beletesszük az olajat és a vajat. Amikor a vaj elolvadt és pezsegni kezd, akkor levesszük a lángot a felére és belerakjuk a hagymát. Folyamatos kevergetés mellett szépen megpuhítjuk, de ne hagyjuk megpirulni, megbarnulni. Kb 8-10perc alatt megpuhul.

Ha a hagyma készen van, akkor a rizst hozzáöntjük és összeforgatjuk. Hozzáöntünk egy kis alaplevet, annyit ellepje, kb 2 dl, és kevergetés mellett lassan főzzük. Nem szabad túl nagy lángon főzni, mert akkor a külseje megpuhul és plötty lesz, de a belseje meg kemény marad. Arra kell figyelni, hogy mikor kevergetés közben húzunk egy csíkot és ha a rizs nem folyik össze, akkor egy kis levet töltsünk hozzá és főzzük tovább. Ezt ismételgetjük amíg meg nem puhul. Mire az utolsó adag levet is ráöntjük, addigra megpuhul a rizs, kb 40-45 perc, és húzzuk le a tűzről.

A rizs kész, most a medvehagymát vágjuk apró csíkokra és keverjük hozzá a rizottóhoz.

A befűszerezett csirkemell kockákat egy forró serpenyőbe tesszük és megsütjük a kívánt állagúra. Ha ez készen van, akkor ezt is hozzátesszük a rizottóhoz és összeforgatjuk. Tálalhatjuk is.

Tipp: Egy kis sajttal is megszórhatjuk, úgy még finomabb.

Tipp 2: Nem csak husival lehet hanem pl. gombával is lehet.

Idő: kb 60 perc

Jó étvágyat :-)

Ui.: Bocsi a rossz képminőségért, de egyenlőre csak telefonnal tudok képet csinálni.

Szólj hozzá!

2013.04.17. 21:57 Pasi a konyhából

Sonkás mozzarellás omlett

Címkék: reggeli tojás

IMAGE_817.jpgMikor reggel felkeltem eléggé éhes voltam és azon gondolkoztam, hogy mit kellene enni. Ekkor beugrott, hogy van még néhány igazi piacos L-es tojás a hűtőben. Először rántottát akartam, de úgy voltam, hogy ahhoz minimum 4 tojás kellene, viszont az omletthez, az igazi omletthez 2 is elég. Hogy miért mondom azt, hogy egy IGAZI omletthez? Azért, mert legtöbb helyen mikor ezt kérjük akkor csak azt csinálják, hogy a kért tojás mennyiséget beleütik egy tálba, jól összekeverik aztán plötty beleöntik a serpenyőben. Megsütik aztán vagy összehajtva, vagy csak úgy lapjával rádobják a tányérra, hogy nesze edd meg. Néhol lehet rá kérni sonkát vagy sajtot, amit rászórnak. Régebben én is megelégedtem volna vele, de most már inkább magam csinálom. Nem nehéz megcsinálni és Uraim, ezzel a reggelivel kedveskedni is lehet ;-)

Hozzávalók 1 adagra:

  • 2 db tojás, lehetőleg L-es méretű, de ha M-es van akkor 3 db kell
  • 1 db nagy mozzarella gömb
  • 4 szelet sonka

Ha 2 vagy több adagot szeretnénk csinálni, akkor sajnos mindegyiket külön-külön meg kell csinálni.

Először is a sonkaszeleteket vékony csíkokra vágjuk és serpenyőben kicsit megsütjük, amikor kész akkor félretesszük. Majd a mozzarella golyót kivesszük a zacskóból, lecsöpögtetjük róla a levet és szeletekre vágjuk.

Jöhet a tojás. Szépen szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját is egy mély tálba és a fehérjét is, majd a fehérjéhez adunk egy csipet sót és kemény habbá verjük őket. A lusták csinálhatják géppel is, de uraim, a nők imádják hogy reggelit csinálunk nekik és ha minden izmunk ráfeszül, azt még jobban.

A tojás sárgájához adunk 1 csipet sót és egy csipetnyi, de tényleg kevés, borsot és jól összekeverjük. Utána a tojáshabot hozzáöntjük és evőkanállal összeforgatjuk szépen óvatosan, hogy egységes masszát kapjunk. Ezután a felmelegített serpenyő alatt felére vesszük a lángot és beleöntjük a masszát és 2-2,5 percig sütjük. Eleinte még alá alá kell nézni, hogy mikor jó, de egy idő után rutinossá válik az ember és okésan fog menni. Szóval megfordítjuk és az egyik felére rárakjuk a sonkát és a mozzarella szeleteket, majd alá pillantunk, hogy a másik oldal is megsült e és ha igen, akkor összehajtjuk és mehet a tányérra.

Így leírva elég hosszadalmas, röviden akartam, de mivel igyekszem pontosan leírni minden mozdulatot ezért ilyen hosszú. Egyébként megcsinálni, mindennel együtt, talán 10 perc max, és hamar rutinos lesz az ember. Az én KICSI SZÍVEM is imádja az omlettet, majdnem mindig ezt eszik nálam :-)

Tipp: A sonka helyett lehet csak sajtot is tenni bele, valami jól olvadósat.

Tipp2: Lehet kenyérrel vagy pirítóssal enni, de én friss zöldséget szoktam hozzá enni.

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

2013.04.16. 23:00 Pasi a konyhából

Török rizspuding - ahogy én csinálom

Címkék: desszert

IMAGE_814.jpgKét dolog jutott eszembe este. Egyik, hogy ennék valami édességet. A másik pedig, hogy a török éttermekben isteni a tejberizs és amúgy is imádom a közel keleti konyhát. Merthogy tágabb értelemben Törökország a közel kelet országai közé tartozik, a wikipédia szerint. Na ezért a 2 dolog miatt indultam el felkeresni a legközelebbi török büfét, de ott sajnos már elfogyott ez a finomság. Akkor gondoltam, hogy magam fogom megcsinálni és megkérdeztem az eladó lányt, hogy van-e ötlete, hogy hogyan kell csinálni. Mire ő elmosolyodott és azt mondta, hogy tudja, de a kollégái mindig tudálékosnak nevezik miatta. Megnyugtattam, hogy én nem fogom és így elárulta nekem. Szerintem finom lett, olyannyira, hogy a 4 NAGY adagot 4 étkezés alkalmával be is toltam. Akkor lássunk is hozzá.

Hozzávalók 4 NAGY vagy 8 kicsi adagra:

  • 25dkg rizs
  • 0,5 l víz
  • 1,5 l tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor, főzéssel készíthető

 

Először is rakjuk oda a rizst főni a fél liter vízben egészen addig, amíg az összes víz el nem fő róla. Mikor elfőtt a víz, akkor a rizs már félig megfőtt. Hozzáöntünk 1 liter tejet és tovább főzzük addig, amíg a rizs meg nem puhul.

Ha a rizs készen van, akkor jöhet a puding. A pudingporhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és egy kis tejjel simára keverjük. A maradék tejet, folyamatos kevergetés mellett, felforraljuk, és amikor forr, akkor a cukros pudingos löttyöt hozzáöntjük.  Kavargatás mellett addig főzzük, amíg el nem kezd besűrűsödni. A pudingot hozzáöntjük a rizses tejhez és jól elkeverjük.

Az elkészült masszát kis tálkákba rakjuk, amikben majd tálalni akarjuk, majd egy mély tepsibe rakjuk őket és majdnem a tálkák pereméig feltöltjük a tepsit meleg vízzel. Majd 220 fokos sütőbe rakjuk és szép barnára sütjük a tetejét kb 30 perc alatt. Ha készen vannak, akkor le kell hűteni őket és már lehet is enni őket.

Tipp: A sütés mehet légkeveréssel is, de akkor csak kb 160-180 fokon és figyelni kell, mert hamar megpirul. Ugyanakkor, lehet csak meggrillezni a tetejét, de akkor a rizspuding is folyósabb lesz, mert a sütés során a rizs még szív magába a folyadékból.

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

2013.04.15. 14:15 Pasi a konyhából

Lecsóban párolt csirkecomb

Címkék: csirke főétel lecsó

IMAGE_805.jpgAnyám. Rettenetes hátfájással ébredtem reggel. Ritkán szokott így és ennyire fájni, de most sikerült. Még főzni se volt kedven annyira, pedig csinálni kellett volna valamit ebédre. Belenéztem a hűtőbe és rá kellett eszmélnem, hogy csúnyán bevásároltam csirkecombból, méghozzá annyira, hogy azzal volt teli az egész fagyasztóm. Az egyik alapanyag már megvolt, most már csak a módot kellett kitalálni. A klasszikus sült húshoz nem volt kedvem, bár a finom ropogós bőrét azt szeretem. Aztán benéztem a kamrába és meg volt a mód is. Így lett a lecsóban sült csirkecomb. Bár a névvel kicsit bajban voltam, mert pároltam is a lecsóban és sütöttem is. Akkor lássuk mi kell hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 egész csirkecomb, kb. 1200ft
  • 2 üveg lecsó, én konzerv lecsóból csináltam, de az igazi a házi lecsó a legjobb, kb 400ft
  • só, bors, majoránna, fokhagyma krém

 

Először is a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A csirkecombokat lemostam, majd egy papír törlővel megszárítottam őket. Utána befűszereztem őket, sóval, borssal, majoránnával és a fokhagymával. Én speciel a bőrük alatt is befűszereztem, mert úgy a husi is jobban átveszi a fűszerek ízét.

A husik készen vannak. Most előveszünk egy mély tepsit és az aljára öntjük a lecsót, majd a csirkecombokat is szépen belerakosgatjuk. Alufóliával lefedjük a tepsit és a sütőbe rakjuk kb 1 órára. ennyi idő elméletileg elég ahhoz, hogy a lecsó levétől megpárolódjon a husi, de villával megszúrjuk, ha könnyen belemegy, akkor készen van, ha nem, akkor tegyük még vissza egy kicsit. Amennyiben megpuhult, akkor vegyük le róla a fóliát és rakjuk vissza a sütőbe és süssünk még rajta egy kicsit, így finom ropogós lesz a bőre. A sütés mehet légkeverésesen is de akkor figyeljünk oda rá, mert hamar megsül.

Én rizzsel tálaltam, de lehetne krumpli pürével is. Egy kis rizs, egy kis husi és a lecsóból. Nem kellett sokat ugrálni hozzá, kevés dolog kell hozzá és szerintem finom lett. Még a kisfiam is evett belőle, pedig abban a korban van, amikor nem sok főtt kaját hajlandó megenni, csak a főtt tojást :-D

Idő: kb másfél óra

Ár: kb. 400ft/adag

Jó étvágyat :-)

4 komment

2013.04.10. 17:02 Pasi a konyhából

CsirkeBurger

Címkék: csirke főétel

IMAGE_802.jpgNa véééégre. Kisütött a nap. Nincs se hó, se eső és talán eljön végre a tavasz, amikor ki lehet szabadulni a szabadba és a napsütést és a meleget élvezve kaját csinálni. Imádok grillezni és még jobban szeretem utána betolni az arcomba az igazi faszénen grillezett húst és hamburgert. De ez egyelőre messze van, így be kell érnem azzal, ha itthon csinálok ilyesmit a tűzhelyen. Igaz, hogy az az igazi füst íz nem lesz benne, viszont mégse a gyorséttermit kell bezabálni, ami mint tudjuk 1 év után is ugyan olyan, mint amit most vágtak hozzánk zacskóstul. Két csavart raktam bele. Az egyik, hogy szentségtelenséget elkövetve csirkéből csináltam és nem marhából, ahogy a NAGY KÖNYVben meg van írva, valamint, hogy zabpehely van benne a zsemlemorzsa helyet, szóval erősen fitneszes. Akkor dobjuk is össze.

Hozzávalók 9-10 szendvicsre:

  • 70dkg darált csirkehús
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 csapott kiskanál bors
  • 1 csapott kiskanál őrölt koriander
  • 1 tojás
  • 4 púpozott evőkanál natúr zabpehely por, én azt csináltam, hogy megvettem az 1kgos zabpelyhet és azt egy kávédarálóban rendesen lezúztam.
  • Zöldségek amiket bele akarunk tenni, paradicsom, paprika hagyma,uborka, saláta stb.
  • Hamburger zsömlék
  • Sajt

Akkor dobjuk össze. Elsőnek a darált húst rakjuk bele egy tálba és szórjuk rá a sót, borsot és a koriandert. Ha ez megvan, akkor alaposan dolgozzuk össze. Tudom ez kicsit fura érzés lehet egyeseknek, de nem kell ódzkodni, tisztára olyan érzés mintha az ember darált húsba nyúlkálna. Na jó lehet géppel is csinálni akinek van robotgépe.  Adjuk hozzá a tojást és ezt is dolgozzuk bele a húsba. Ha a tojást is belekevertük akkor jöhet a zabpehely por, amit szintén alaposan elkeverünk benne, majd az egészet félretesszük.

Megmossuk a zöldségeket és felkarikázzuk őket. Valamint a zsömléket is félbe vágjuk. Mindent előkészítünk a nagy rohamhoz, ugyanis, ha elkezdjük sütni a húspogikat, akkor zutty mehetnek majd egyből bele a zsömikbe, hogy frissen melegen lehessen az arcunkba tolni.

Minden előkészítve. Akkor jöhet a sütés. 9-10 gombócot csinálunk a hús masszából. Felmelegítjük a serpenyőt, majd 1 gombócot a kezünkbe veszünk, szétlapítjuk akkorára amekkorára szeretnénk, de nagyon vékonyra se, mert akkor eltűnik a Burgerünkben. Majd szépen beletesszük  a serpenyőbe annyit húspogit amennyi, kényelmesen elfér. Jól megsütjük mindkét oldalát és mehet a zsömlékbe a zöldségek és az adalékok ( mustár, ketchup, majonéz, salsa szósz) mellé aztán adjunk neki.

IMAGE_799.jpg

Tipp: Én a zsömik belsejét is meg szoktam pirítani egy kicsit, bár tény, hogy ez grillen a legtutibb.

Tipp2: Bármit lehet belerakni, amit csak szeretnél. Tele van lehetőséggel. Lehet belerakni bacon szalonnát is kicsit megsütve. Vagy éppen egy kis káposztát és répát lereszelünk, összekeverjük őket ízlés szerinti mennyiségű mustárral és tejföllel és azt halmozzuk bele. Én a hagyományos felállás híve vagyok és a dupla husit sem vetem meg :-D

Idő: 30-40 perc

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá! · 1 trackback

2013.04.06. 23:13 Pasi a konyhából

Viva Italia

Címkék: desszert

IMAGE_792.jpgSzép jó estét mindenkinek. Tegnap előtt egy finom kis desszertet csináltam. A történet hozzá annyi, hogy Hévízen egy panzió éttermében volt egy desszert, a Római Galuska, ami megtetszett, de úgy éreztem, hogy nem eléggé színes. Így azt találtam ki, hogy kicsit megszínezem. Az alapja egy grízpuding szerűség és az van megfestve mandula aromával és meggy szörppel. Egyszerű, de nagyszerű a cucc. Nekem annyira bejött, hogy 1 nap alatt betöröltem az egészet. Akkor nézzük, hogy mi is kell hozzá az elkészítéséhez szükséges 30 percen kívül.

Hozzávalók 4 adagra:

  • 7dl tej, kb. 150ft
  • 7dkg gríz
  • 2 tojás, L-es a legjobb, kb. 80ft
  • 5dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor, kb.  40ft
  • 1 citrom lereszelt héja, kb. 80ft
  • 4 kupak mandula aroma, de a zöld színű kell, mert a színtelen nem jó, kb. 100ft/üveg
  • 1 dl meggy vagy málna szörp, kb 400ft/üveg
  • 1 csomag zselatin, natúr és nem cukrozott vagy színezett 90ft

 

Akkor dobjuk is össze a cuccot. Kezdjük azzal, hogy szétválasztjuk a tojásokat. Na nem úgy, hogy egyiket az egyik a másikat pedig a másik sarokba állítjuk őket. Hanem fogunk két mélytányért és az egyikbe a tojás fehérjét rakjuk és egy csipet sót teszünk bele, majd kemény habbá verjük. Ez tehetjük habverővel vagy géppel is, bár ismerek valakit, aki váltig hajtogatja, hogy Ő villával sokkal hamarabb csinál habot mint én. Persze eddig nyuszi volt kiállni ellenem :-D.

Jöhet a tojássárgája, amihez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Jó alaposan elkeverjük, egészen addig, amíg egészen világos színe nem lesz. Ez is mehet habverővel vagy géppel.

A következő lépés sok odafigyelést igényel ugyanis a tejet folyamatos, ismétlem, FOLYAMATOS kevergetés mellett, közepes lángon, fel kell forralni. Ez azért fontos, mert nagyon könnyen odaég. Mikor pedig felforrt, akkor hozzáadjuk a grízt és megint bugyogásig forraljuk. Ha ez megvan, akkor levesszük a tűzről és a tojássárgájás masszát hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Majd a tojáshabot is hozzákeverjük, de azt más óvatosan.

A kapott masszát 3 felé osztjuk és megszínezzük őket. Az egyikhez hozzáadjuk az 1 deci szörpöt és elkeverjük. A másikhoz meg hozzáadjuk a 4 kupaknyi mandula aromát. A harmadikat meg natúrban hagyjuk. Hűvös helyre tesszük őket.

Az aljára pedig egy gyümölcs tükröt csináltam, ami egyszerű. A zselatinport egy edénybe raktam, ráöntöttem 2 deci szörpöt és, kevergetés mellett, felforraltam és forralás után még egy percig főztem. Majd gyorsan kiöntözgetem őket a tálaláshoz szánt tányérokba ahol megdermednek. Végül. a tükör megdermedése után, kiosztogatjuk rájuk a kis grízpuding gombóckákat.

Tipp: Megszínezhetnénk ételfestékkel is, akkor intenzívebb lenne a színe, de én nem igazán akartam mesterséges színezéket hozzáadni.

Idő: 30-40 perc

Ár: 250ft/fő

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

2013.04.04. 00:20 Pasi a konyhából

Kolbászgombócok répás paszternákpürével

Címkék: répa főétel kolbász paszternák

IMAGE_788.jpg

Valamelyik nap a fehérvári úti vásárcsarnokban jártam, amikor megláttam őt, vagyis őket. A nagy ŐKET. Ott kellették magukat a piac közepén. Gyönyörű kis vörösek voltak és csábítóak, és ami a legszebb volt bennük, hogy olcsóak voltak ugyan, de isteniek azoknak, akik tudják, hogy mit kezdjenek ilyen szépségekkel ;-). Jó alaposan megstíröltem őket mielőtt kifizettem kettőt, 1 párt, és haza nem vittem őket. Már régóta szerettem volna venni ilyen sütőkolbászt. Hogy mi a különleges benne? Nagyon egyszerű. Az, hogy ennek a belsejét ki lehet szedni a bélből, anélkül, hogy bármi is visszamaradna. Valamint teljesen jól be van fűszerezve, szóval azzal sem kell foglalkozni és így csodás kis sült kolbászgolyócskákat lehet csinálni. Répás paszternák pürével pedig gyors és finom vacsi lehet belőle.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 pár sütnivaló kolbász
  • 6 szál (db), ujjnyi vastag sárgarépa.
  • 10-12 szál, ujjnyi vastag petrezselyem gyökér
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 dl főzőtejszín, én a 20%-osat szeretem, az jó sűrű

 

Első lépésként a zöldségeket hámozzuk meg a zöldségeket és vágjuk fél centis karikákra. Apropó a zöldség vásárlásánál figyeljünk arra, hogy kemények legyenek és ami egy kicsit is puha, szivacsosnak tűnik, azt passzoljuk, mert nem eléggé friss. Visszatérve a zöldségekhez. Miután karikákra vágtuk, tegyük bele őket egy fazékba és öntsük fel vízzel, hogy ellepje és főzzük puhára, kb 30 perc.

Amíg a zöldség fő, addig jöhetnek a kolbászgombócok. A kolbászokat egy éles késsel vágjuk fel hosszában és a tölteléket szedjük ki egy tányérra. Picit dolgozzuk össze. A beleket nyugodtan dobjuk ki, mert nincs rájuk szükség. A husiból aztán diónyi gombócokat csinálunk kb 20 darab fér ki belőle és serpenyőben kisütjük őket. Minden oldalát szépen barnára sütjük, persze mondanom se kell, hogy nem szenesre, mert az nagyon nem fini. Ha készen vannak, akkor egy tányérra kiszedjük őket.

Végül jöhet a püré. Ha a zöldségek szépen megpuhultak, akkor egy fedőt ráteszünk és leöntjük róla a vizet. Majd egy krumplinyomóval pépesre törjük. Lehetne ugyan bot vagy egyéb mixert használni, de én úgy szeretem, ha kicsit darabos marad. Hozzáadjuk a 2 kanál vajat, igen lehet margarin is, és a tejszínt, majd összekeverjük. Egy kis sót még teszünk rá, ízlés szerint és készen is a püré is.

Tipp: A pürét lehet tovább ízesíteni mondjuk pirított hagymával. Egy közepes fej hagymát kockára vágunk, és olajon barnára pirítjuk, majd a püréhez keverjük. Én spec lehet, hogy pirított hagyma ízű kockát tennék hozzá, de rám szóltak és én engedtem a gyengéd erőszaknak :-D

Idő: 30-40 perc, a zöldségtől függ

Jó étvágyat

Szólj hozzá!

2013.04.02. 01:02 Pasi a konyhából

Tortilla szendvics grillezett csirkemellel

Címkék: csirke mexikó tortilla

IMAGE_785.jpgEz az első bejegyzés a nagy pihenés óta. Szóval vágjunk is bele.

Van egy gyors éttermi lánc, ahol először ettem ilyet és meglepő módon ízlett is. Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy tudom e egyáltalán, hogy m i a fene van benne ténylegesen. Az okés, hogy van benne husi meg zöldség, de akkor is. egyszer már csináltam és posztoltam is egy tojásos vega tortilla szendvicset, de szerintem ez is isteni finom lett és ha lehet azt mondani, akkor sokkal jobb mint amit az étteremben ettem. Amellett, hogy ismerem és tudom, hogy mi van benne, még gyorsan is összedobható (kb 30 perc) és a tortilla lapot leszámítva még fogyókúrás is, de ha a fitnesz guru tortilla lapjával csináljuk akkor meg pláne ápdétes.

Hozzávalók 6-8 szendvicshez:

  • 1 egész csirkemell filé és nem a csontos verzió (kb 70-80dkg) kb 1000ft
  • 1 fej saláta, lehet jégsaláta is kb 140ft
  • 2-3 db paradicsom kb 240ft
  • 2 db TV paprika, de a lecsónak való paprika is megfelel kb 180ft
  • 1 nagy fej vörös vagy lila hagyma kb 20ft
  • 1 nagy pohár vagy 2 kicsi natur joghurt kb 100ft
  • 1 csokor friss petrezselyem kb 160ft
  • 1 csomag tortilla lap kb 600ft

 

Először is a csirkemelleket szépen vékony szeletekre kell vágni, kisujjnál valamivel vékonyabbra. Ha valaki csinált már rántott húst, akkor olyanokra vágja ezeket is, mintha rántott húst csinálna. Ha valaki olyan bátor volt, hogy csontos pipi cicit vett, akkor szeletelés előtt azért szedje le a csontról. Annyi szelet husit kell összehozni, amennyi szendvicset szeretnénk csinálni, de kb 6-8 szelet lesz. Majd a szeletek mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk be ízlés szerint és egy pici fokhagyma krémmel is dörzsölgessük meg. Ezzel vigyázzunk, mert sokkal intenzívebb az íze mint a sima összetört fokhagymának. Szóval, ha romantikázáshoz készülünk, akkor vagy a párunk is egyen belőle, vagy számítsunk fogmosásra a smaci előtt. Az előkészített husikat rakjuk egy mélyebb tálba, öntsünk rá kb 3 evőkanál olajat és jól forgassuk össze, majd rakjuk félre.

A husi kész, legalábbis félig. Most készítsük elő a zöldségeket, ami egyszerű lesz. Megmossuk őket, ez a legfontosabb. A paradicsomokat, a paprikákat és a hagymákat karikákra vágjuk. A salátát levelekre szedjük, úgy 10-12 levelet, és 4-5 levelet összerakva feltekerjük őket és kb fél centis csíkokra daraboljuk az összes leszedett levelet.

Jöhet a joghurtos öntet, ami egyszerű. A petrezselymet lemossuk, és apróra feldaraboljuk és hozzákeverjük a joghurthoz és egy csipet sót teszünk hozzá. Ezzel minden elő van készítve.

Akkor dobjuk össze a szendvicseket. Szépen megsütjük a husikat 3 perc oldalanként, de persze egyéntől függő. Ismerek olyat aki  jóóóóól átsütve szereti :-D. Ha a hússzeletek készen vannak, akkor a lapot rakjuk be a mikróba fél percre. Aztán terítsük ki egy tányérra és a képen látható helyre kezdjük halmozni a salit, paradicsomot, paprikát, hagymát, majd az öntetből 2 evőkanállal és végül rá a husit.

Az összecsomagolás sem komplikált. Először az alját hajtsuk fel, majd a két oldalát és kész is.

Tipp: Ami igazán jó ebben, hogy teljesen olyan mint egy szendvics. Lehet sajtot szórni bele, esetleg egy kis piros arannyal bolondítani vagy másfajta zöldséget is tehetünk bele.

Idő: Kb 30 perc

Ár: 300ft/fő (8 fő esetén)

Jó étvágyat :-)

1 komment

2013.04.01. 22:37 Pasi a konyhából

Feltámadás

Szép jó napot mindenkinek.

Tudom, hogy némi magyarázattal tartozom azoknak, aki olvasták a blogomat, vagy csak belepillantottak, de az most hosszú lenne. A lényeg, hogy most elhatároztam, hogy folytatni fogom. Továbbra is egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek lesznek, amiket akár olyan pasik is el tudnak készíteni, akik eddig nem is próbálkoztak a főzéssel.

Holnap jön az új évad elsője :-)

Ja és ez nem áprilisi tréfa :-D

Szólj hozzá!

2010.06.04. 09:24 Pasi a konyhából

Árvízkárosultak megsegítése 1749

Fotó: MTI- Vajda jános

Üdvözlet minden ide tévedőnek. Ezt a bejegyzést egy kérésnek szeretném szentelni. Mint tudjátok az országot hetek óta súlyos esőzések sújtják és ez miatt nagyon sok település víz alá került. Az árvíz miatt sokan elhagyni kényszerültek az eddig számukra biztonságot jelentő otthonukat és sokan, akik földművelésből élnek, most kénytelenek nézni, hogy a megélhetésüket jelentő föld és termény a víz alá került. Sajnos személyes érdekeltségem is van, mert szüleim az árvíz által sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében laknak, de szerencsére hozzájuk nem tört be a víz. Viszont elmondásuk szerint sok települést teljesen elzárt.

Kérlek titeket, hogy járuljatok hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez. Ehhez nem kell többet tenni, mint, hogy BÁRMELY mobilhálózatból vagy T-Home vagy UPC hálózatából küldtök akár csak 1, az ARVIZ vagy az ÁRVÍZ szót tartalmazó, SMSt a 1749es számra és máris hozzájárultál a segítségnyújtáshoz 200 forinttal, amit a Magyar Vöröskereszt teljes egészében megkap. A szolgáltatók SEMMILYEN jutalékot nem vonnak le belőle. Ez az összeg szerintem nem több mint egy doboz tej, amiről most lemondasz vagy egy doboz üdítő ami helyett most egy pohár vizet iszol.

Másik Lehetőség a segítség nyújtásra, hogy ha van bármilyen felajánlásod, élelmiszer, ruha, használati tárgyak, akkor kérlek hívd a 061/374-1300 ahol részletekkel tudnak segíteni, hogy hol tudod leadni a felajánlásod. Valamint a VÖRÖSKERESZT honlapján is találsz egy számlaszámot, amire várják a felajánlásokat. Vagy ha saját testi erődet szeretnéd felajánlani, akkor az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELM IGAZGATÓSÁG honlapján megteheted.

Kérek mindenkit, hogy aki megteheti SEGÍTSEN. Köszönöm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: A Magyar Vöröskereszt honlapjáról
Helyszín: Edelény

 

1 komment

2010.06.03. 14:38 Pasi a konyhából

Házi tészta, alap recept

Címkék: tészta

Egy újabb munkában letöltendő szabadságvesztés közepette eszembe jutott a szülinapi ajándékom amit az én egyetlenemtől kaptam, egy tésztakészítő gép. mindig is szerettem volna egy ilyen, persze az után, hogy Jamie Oliver tésztákkal foglalkozó műsorait többször is megnéztem. Úgyhogy most egy olyan bejegyzés jön, amik után még jobban lóvés kiscsákónak leszek ítélve, de nem érdekel, mert nem vagyok az. egy dolog viszont igaz. Ha valaki otthon magának akarja elkészíteni a friss finom házitésztát, akkor be kell ruháznia egy tésztagépbe. Az én kálváriám itt kezdődött, ugyanis én egy olcsóbb 4000ftos cseh vagy szlovák cuccal próbálkoztam először. Sima kézzel tekerőst kell elképzelni. Na ez nem jött be, mert most fogom a másodikat visszavinni a Metróba mert mindegyiknél ugyanaz volt a baj és a tésztát egy idő után hullámosra nyújtotta. Ezek után vettünk, pontosabban kaptam egy 15000ftos igazi olasz tésztagépet. Ez sem motoros hajtású, de minőségben messze a metrós felett van. Szóval kell egy jó tésztagép, és ha ez megvan, akkor elkezdhetjük megkeresni a számunkra legjobban hangzó és legbejövősebb tésztareceptet. Én itt kettőt szeretnék megemlíteni. egy teljesen egyszerű, hagyományos receptet és egy kicsit másabb, amit az Emporio Armani Caffé egyik séfje árult el nekem mikor a 2010 es Konyhakiállításon az ideális tésztáról érdeklődtem. Tévedésbe senki ne essen, az ő konyhájukon nem ezt a receptet követik, mert ott nagyban csinálják és mások az arányok is. Csak nekem próbálta kisebb mennyiségre meghatározni. Mindkét receptnél azt kell figyelembe venni, hogy személyenként 10dkg lisztet kell számolni valamint, hogy 1 egész tojás 2 tojás sárgájával ér fel.

A Hagyományos tészta (2 személyre):

·                       20dkg liszt, lehetőleg dupla "0"ás (00) liszt, de jó a finomliszt is

·                       2 nagy tojás vagy 4 tojás sárgája

 

Az Emporio Armani Caffe séfjének tésztája (2 személyre):

·                       10dkg liszt, lehetőleg dupla "0"ás (00) liszt, de jó a finomliszt is

·                       10dkg durum liszt

·                       1 tojás

·                       3 tojás sárgája

·                       1 evőkanál olaj


Mindkét esetben a lisztből kis kupacot csinálunk és a közepére pedig egy mélyedést, úgy mint egy vulkánnál. A vulkán belsejébe beleütjük a tojásokat és egy villával felverjük őket, majd óvatosan körbe-körbe, belülről kifelé haladva elkeverjük a liszttel. Miután összeállt a tészta akkor nekieshetünk és 3-4 percig gyúrjuk, amíg selymes és ruganyos nem lesz. A legjobb teszt erre, ha kicsit megnyomjuk, belecsípünk a tésztába és ha visszaugrik, akkor kész a tészta. Ezek után a kész gombócot rakjuk egy tálba, takarjuk le és tegyük hűtőbe kb 1 órára, hogy jól összeálljon.

Miután kivettük a hűtőből, annyi darabra vágjuk ahány személyre terveztünk. A tészta darabot kilapítjuk olyan vastagságura, hogy a tésztagépen a legnagyobb fokozaton át tudjuk engedni. Ha kijött a tészta, akkor kettőbe hajtjuk és megint a legnagyobb fokozaton átengedjük és ezt 5ször megismételjük. Majd a tészta mindkét oldalát meglisztezzük és újra átengedjük a tésztagépen miközben egyre kisebbre állítjuk. A végén megkapjuk a várva várt hosszú, vékony, kb. 10cm széles tésztalap, ami az alapja a tagliatellének, a papardellenek, raviolinak, tortelininek, a lasagne tésztának stb.

 

 

 

 

 

 

 Amit jó tudni:

Valamennyi gabonaféléből őrléssel készíthető liszt. Keményítőből, fehérjéből, más szerves vegyületekből, valamint ásványi anyagokból áll. Különböző nagyságú szilárd részecskék keveréke, mely kevés vizet is tartalmaz. A liszt tulajdonsága, hogy víz és egyéb megfelelő adalékanyagok hozzáadása után tésztává gyúrható, vagyis nem ázik szét. A liszt összetevői a vízzel érintkezve átnedvesednek, megduzzadnak, különböző változásokon mennek keresztül, amíg a tészta kialakul. A tészta jellegzetes tulajdonsága, hogy rugalmas, nyújtható, formázható, alaktartó és a benne keletkezett gázt képes visszatartani. Sütés hatására jellegzetes ízű, állományú termék lesz belőle... Tovább ->

2 komment

2010.06.02. 22:07 Pasi a konyhából

30 éves lettem én, avagy a grillezés a lakásban nem is hülyeség

Hát igen. Elért engem is ez a szép kor. Most már 3 X-el kell kezdenem az életkorom. Hurrá. Viszont ez egy remek alkalom volt arra, hogy megint összejöjjünk a barátainkkal és racklettezzünk. Igen jól hallottátok, a szobában grilleztünk. Remélem senki nem a faszenes, füstös grillezésre gondol. Annyira elvetemült azért én sem vagyok. Szerintem a racklette sütő nem annyira hülyeség, mint ahogyan egyes régóta működő blogok lehúzták. Olyan dolgokat hoztak fel, hogy büdös és olajszagot terít szét a szobában, meg, hogy a füstös ízt nem pótolhatja stb. Szerintem ezek gyenge kifogások. Egy jó grill jó kis bulit tud csinálni. Az olajszagot egy kis szellőztetésel meg lehet oldani. Ja és ha nem döntünk fél liter olajat a sütőlapra, akkor nem is lesz ami elégjen. Mi általában bacon szalonna szeleteket szoktunk a sütőlapra rakni és az abból kisült zsíron sütjük meg a többi húst, gombát és egyéb zöldséget. A legjobb viszont az az egészben, hogy az abszolút kezdők is kiélhetik magukat és olyan pácolt húsokat csinálhatnak amilyet csak akarnak. Tudom ezt a sima grillen is meg lehet csinálni, de minek nyárig várni, és különben is a buli ilyen időben sem állhat meg. Visszatérve a husikra, tényleg bármit ki lehet próbálni amit szeretünk és amit jónak tekintünk. A pác amiben a husi érlelődik bármit tartalmazhat, lehet mézes-mustáros pác, vagy fokhagymás-zöldfűszeres, esetleg az olaj alapú pácok helyett akár sörben is vagy borban is pácolhatjuk a husit. Mondjuk a édes fehérborban pácolt pulyka- vagy kacsamáj istenien finom.

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy nagyon finom ételeket lehet csinálni és gyorsan és még a barátokat is összehozza.

Az éjszaka még gondolkoztam, hogy mit lehetne még mondani, mivel lehetne még vonzóbbá tenni ezt a közösségi tevékenységet, de semmi nem jutott eszembe. De ahogy belegondolok nem is akarok senkit megtéríteni. Ki kell próbálni, de aztán mikor átgondoljuk, hogy milyen is volt az este, akkor ne csak az járjon a fejünkben, hogy milyen szagok voltak, vagy mennyi mosatlan maradt utána, mert az minden buli után ugyan úgy megvan. Hanem gondoljunk arra, hogy a pasi aki eddig még soha nem főzött, az most akár 3-4 féle különböző módon bepácolt husi után begyűjti a bókokat és dagad a mellkasa a dicséretektől amiket kap. Ami a legszebb az egészben, hogy a dicséretek még valósak is, mert ha nem szállunk el teljesen az ízekkel akkor elrontani sem lehet. Egyik jó példa erre Zoza barátunk, aki annak ellenére, hogy munkamániás és egy nemzetközi banknál dogozik, mégis bevállalta, hogy meghív minket racklettezni, azok után, hogy nálunk átesett egy ilyen szertartáson, és büszkén mesélte a dicséretek halmaza után, hogy már előző nap bepácolta a husikat és teljesen egyszerűnek érezte annak ellenére, hogy még soha nem főzött. Tegyük hozzá 1 szobás lakásában nem a szagok miatt aggódott. Szóval én azt mondom ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI.

Szólj hozzá!

2010.06.01. 09:44 Pasi a konyhából

Csokoládés-céklás sütemény

Címkék: ikea csoki sütemény cékla

Eljött a desszert ideje. Az igaz, hogy az utolsó bejegyzés óta már meg is lehetett emészteni a főfogást, az előételről nem is beszélve. Gondolom sokakat a víz vert ki már a süti nevének kimondásakor is, hogy Míííí cékla van benne? Fúúúj, én utálom a céklát!!! Nos, én nem akarok senkit megtéríteni, hogy cékla így finom, meg úgy egészséges, de azt meg kell említenem, hogy ebben a csokiban, ha követjük az arányokat, akkor nem igazán lehet észrevenni, hogy cékla van benne. Megint szeretném megemlíteni, hogy ne úgy képzeljük el, hogy egy egész rétegnyi céklát teszünk bele, hanem, úgy, mint a répatortában, csak sejtetni engedi a zöldség jelenlétét.

Ebben a receptben a megszokottól eltérően "pohárban", pontosabban "csészében" vannak megadva a hozzávalók. Ha esetleg külhoni mérőpoharat használunk, akkor "CUP" vagy "CUPS" feliratot olvashatunk rajta.

Hozzávalók:

  • 1 tábla keserű csoki (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod),
  • 1 ¾ pohár liszt,
  • 1 ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 1 ½ pohár cukor,
  • 3 db tojás,
  • fél pohár étolaj,
  • 1 ½ pohár reszelt főtt cékla, 
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 üveg piros áfonyalekvár

 

Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

Másik keverőedénybe üssük a tojásokat, cukrot, az olajat. Habverővel keverjük körülbelül két percig, majd keverjük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket. Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű tepsiben 150 fokon legalább 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni. Ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg, kanalazzunk mellé piros áfonyalekvárt.

 

Tipp: Vicces dolog, ha kés helyett mondjuk pohárral vagy nagyobb pogácsa szaggatóval vágtok ki süti szeleteket.

 

Amit jó tudni:

 

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezen kívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket... Tovább ->

Gátolja a ráksejtek szaporodását. A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van... Tovább ->

 
Köszönet a receptért Kaldeneker György mesterszakácsnak (KALDENEKER.HU)

 

 

 

 

1 komment

2010.05.26. 13:22 Pasi a konyhából

Piros áfonyával grillezett lazacderék, paszternákpürével

Címkék: ikea lazac főétel paszternák

Az IKEA főzősóján elkészített főétel sem volt kevésbé egzotikus mint az előétel, már ami az alapanyagokat illeti. Igazi svéd finomság volt. Piros áfonyával grillezett lazacderék, paszternákpürével. Wow. Szinte láttam és éreztem, ahogyan mindenki megrökönyödött és elküldött nyaralni a burzsujságommal együtt egy meleg éghajlatú országba. Komolyan nem értem, hogy miért váltja ki mindenkiből a LAZAC szó ezt a reakciót. Vicces volt mikor az egyik nap elhatároztam, hogy megpróbálom reprodukálni ezt az ételt és vettem 4 szelet szép lazacot a fővámtéri vásárcsarnokba és bevittem a munkahelyemre. Az egyik szeretett kolléganőm megkérdezte, hogy mi az. Én erre azt találtam válaszolni, hogy lazac. Erre a reakció: "Te aztán tudsz élni". Mivaaaaan? Azért mert lazacot vettem és nem pangasius filét a teszkóban? Szerintem néha az embernek érdemes kipróbálni új ízeket, de a lazac esetén beleesünk egy olyan csapdába, hogy a multik árait vesszük alapul, ahol 5000-6000ftos kilónkénti árral nyomulnak, de a piacon ennél jóval kedvezőbben 3400-3600as áron is hozzájuthatunk nagyon szép darabokhoz. Ráadásul a halasember szépen lebőrözi nekünk és szeletekre is vágja kérésünkre. A paszternákpürétől sem kell félni, mert gyakorlatilag olyan mint egy krumplipüré, csak édesebb és ez a piros áfonyás öntettel remekül harmonizál. Ezt a receptet is kibővítve adom közre, ahogyan a tanításon láttam.
 
Hozzávalók:
 
  • 5 szelet lazacfilé,
  • 2 evőkanál piros áfonyalekvár,
  • 3 evőkanál piros áfonya ecet, (ezeket a hozzávalókat a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod),
  • 1 evőkanál magos mustár,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • só, darált bors, apróra vágott kakukkfű.
 
Körethez:
 
  • 1 kg petrezselyem gyökér,
  • 2 evőkanál vaj,
  • só.
 
Kanalazzuk a lekvárt, ecetet és a mustárt egy tálba. Daráljunk rá borsot és sózzuk meg. keverjük jól össze, majd hígítsuk fel kevéske vízzel kb fél decivel.
A lazacszeleteket egymásmellé rakjuk megszórjuk borssal és kakukkfűvel. Sózni nem érdemes, mert mivel tengeri halról van szó, a húsa eléggé sós. Ez után jön egy olyan lépés, ami az eredeti receptben ugyan nem volt, de a főzősón mi megléptük és ezzel már többször is találkoztam. Egy kis darab vajat felhevítünk egy serpenyőben és a lazacszeleteket belerakjuk. Mindegyik oldalukat 2-3 perc alatt kicsit megsütjük, ezáltal egy olyan kérget hozunk létre, ami a folyadékokat benntartja és nem fog kiszáradni a hús. Ezt az eljárást egyébként minden olyan húsnál megtehetjük, ahol a sütőben való sütés a kiszáradás lehetőségét hordozza magában.
A lazacszeleteket helyezzük egymás mellé egy tepsire, majd csorgassuk meg a felületét az öntettel. Tegyük forró körülbelül 160-170 fokos sütőbe, és süssük 10-15 percen keresztül.
A körethez hámozzuk meg a gyökeret, aprítsuk falatnyi darabokra, majd tegyük egy fazékba. Ízesítsük sóval, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük puhára. A megpuhult gyökeret szűrjük le, a főzőlevéből tegyünk félre egy keveset, tegyük hozzá a vajat, majd kézi mixer segítségével pürésítsük.Tálaljuk nagy tányérra az elkészült lazacot, kanalazzunk mellé a gyökérpüréből. A maradék piros áfonyás öntettel csorgassuk meg, mellé zöldcitromszeletet kínáljunk.
 
Köszönet a receptért Kaldeneker György mesterszakácsnak (KALDENEKER.HU)

Szólj hozzá!

2010.05.26. 12:34 Pasi a konyhából

Rénszarvassonkába göngyölt spárga, rétes burokban

Címkék: ikea spárga előétel

Helló Mindenki. Igértem nektek, hogy az Ikea főzősón elkészített 3 fogásos menüsor receptjét, amit Kaldeneker György mesterszakács irányítása alatt valósítottunk meg, megosztom veletek. Az akadékoskodóknak üzenem, hogy igen nem saját recept és igen kértem a tulajdonos engedélyét és meg is kaptam. Elsőként a Rénszarvassonkába göngyölt spárga, rétes burokban elnevezésü előétellel kezdtük. Tudom, egyből káromkodtam egy csomót pl. mondtam, hogy spárga, meg rénszarvassonka. Fújj, de mocskos a szám, megyek is és kimosom szappannal. De mégsem. A spárga valóban fellengzősen hangozna, de télen, amikor tényleg aranyárban is mérik és volt úgy, hogy én is leültem mikor 1 csomag spárgáért akár 3000Ftot is elkértek volna, de nem hagytam magam. Kivártam a tavasz vége időszakot és ilyenkor 300-500forintokért lehet a piacokon megvenni a 12-15 szálat is tartalmazó fél kilós csomagokat. Lehet ugyan fehér spárgát is venni, de tapasztalataim szerint a zöld finomabb és kevésbé fás. Másik szitokszó a rénszarvassonka, de akinek a közelében nincs IKEA svéd finomságok boltjával, az més sonkával is megpróbálhatja, de a kétes eredetű gépsonkát ne nagyon eröltessük és a száraz sonkákat se mert nem puhulnak meg annyira amennyire kellene. Az eredeti receptet próbáltam kicsit kibővíteni, hogy úgy adjam vissza, hogy egy pasi is képes legyen rá egyedül is. Remélem sikerült.

Szóval a hozzávalók 5 személyre:
 
  • 1 csomag rénszarvassonka,
  • 1 üveg zöldséges tormaszósz (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok Boltjában megtalálod),
  • 1 csomag réteslap,
  • 3 evőkanál vaj,
  • 2 csomag zöldspárga,
  • só.
 
A spárgák fás végeit vágjuk le az kb 2-3cm, vagy a másik módszer, hogy megfogjuk a spárga két végét és meghajlítjuk és ahol eltörik onnantól kezdődik a jó rész, de ez kicsit pazarlósabb megoldás. Ja és még valami, SEMMI ESETRE SE VÁGJUK LE A TETEJÉT. Majd burgonyahámozóval vékonyan a külső felületét távolítsuk el. Ha a spárgák vékonyak kb kisujjnyi vagy kevesebb vastagságúak és nagyon zsengék nem szükséges lehámozni. Mossuk meg alaposan, majd forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet. Tegyük bele a spárgákat, és forrástól számítva főzzük körülbelül két percig. Az elkészült spárgákat szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, hűtsük le jól, majd csepegtessük le alaposan. ez számomra is új dolog volt, de ez tényleg egy hasznos tipp, hogy azért kell hidegvízbe rakni, hogy megállítsuk a főzést, mert különben a zöldségben lévő folyadék tovább főzi belülről és rágós lesz a zöldségünk.

Fogjunk össze 4-5 db spárgát, majd göngyöljük be a közepénél 2 szelet rénszarvassonkával, utána egy lap félbehajtott réteslappal. Helyezzük sütőlapra, kenjük meg olvasztott vajjal, majd tegyük forró sütőbe, és 160-170 fokon süssük pirosra. Az elkészült előételt tálaljuk nagy tányérokra, majd kanalazzunk mellé a zöldséges tormaszószból.

Amit jó tudni:

A zöldségek királya, a királyok zöldsége – így nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes – talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, és mi nagyon ajánljuk, mert az egyik legfinomabb zöldség. A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt drága, bár szezonban megfizethető. Az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első igazi termését. A fehér a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke. A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Különben öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). A spárgaszálak eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket. A zöldségek királya nemcsak finom, hanem ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin. (MINDMEGETTE.HU)

Köszönet a receptért Kaldeneker György mesterszakácsnak (KALDENEKER.HU)

Szólj hozzá!

2010.05.13. 08:43 Pasi a konyhából

Fehércsokis MuffIN

Címkék: muffin péksütemény fehércsoki

Este van, este van

Ki ki nyugalomban

Csak a blogger ír még
 
Ok az nem lett egy fergeteges rím, de ez van. Mit is vár az ember AC/DC, Rammstein és Vivaldi mesterhármas hallgatása közben. Egyet biztosan nem, mégpedig az egyik kollégám az Eszti nevű tesztalany gyengéd letolását, hogy az általam készített és sokak által finomnak tartott fehér csokis muffin receptjét még mindig nem raktam fel. Rossz kutya rossz rossz rossz. Most pótolnám ezt a hiányosságot. Ennek a sütinek egyik előnye, hogy finom, a másik pedig, hogy gyorsan, kb 20-25 perc alatt össze lehet dobni, tehát akár a vendégek megérkezése után, vagy ha a gyerekek unszolásár beadjuk a derekunkat.
 
Mi kell hozzá?
 
  • 35dkg liszt
  • 15dkg kristálycukor
  • 1 zacsi sütőpor
  • 20dkg (200g) fehér csoki apró darabokra törve, vágva, aprítva kinek mi tetszik
  • 3,7dl tej, igen ennyi ezt be kell tartani, nem több és nem kevesebb
  • 2 tojás
  • 15dkg olvasztott vaj
  • 1 narancs reszelt héja
 
Első lépésként a lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Igen fontos a szitálás, mert a liszt így lazábbá, könnyebbé válik. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport és a csokit. Összekeverjük őket, de NEM turmixgéppel vagy robotgéppel, hanem használjuk a kezünket meg egy kanalat, ugyanis nem pépesíteni akarjuk, és szükségünk van a csokidarabokra. Egy mélyedést csináljunk a közepébe.
Ha ez kész, akkor a 2 tojást felverjük, de csak annyira, hogy a fehérje és a sárgája eggyé váljon és hozzáadjuk a narancshéjat és a tejet. A vajat felolvasztjuk NAGYON óvatosan a tűzhelyen. Erre a legjobb megoldás, ha forrásban lévő víz felé helyezünk egy másik fém edény, de úgy hogy ne érjen bele a vízbe, és ebben olvasztjuk fel a vajat. Ha felolvadt, akkor beleöntjük a tejes keverékbe és elkeverjük benne, majd beleöntjük a keverőtálba. Most is CSAK kanállal vagy fakanállal keverjük el addig, amíg egységes nem lesz, mert kell a sok csokidarab.
A muffin formákba kb 3/4 részig belekanalazzuk a masszát és a 210 fokra előmelegített sütőben 25 percig kell sütni, de ez a sütők miatt eltérő lehet, ezért figyeljük, hogy mikor kezd el barnulni a teteje. Az is sokat segít, ha tűvel megszúrjuk, és ha nem ragad rá tészta, akkor kész. Kivesszük és testünk épségét nem kímélve megvédjük a muffinokat a rájuk leső fenyegetésektől addig amíg ki nem hűlnek, szerintem ez lesz a legnehezebb része, én itt mindig kudarcot vallok.
 
Tipp1: Egy kis rózsavízzel meg lehet bolondítani. Az ízére nem lesz hatással, de egy kis virágillatot kölcsönöz neki. Csak 1 kupaknyi kell bele.
 
Tipp2: Lehet kapni szilikonos sütőformát. Nagyon praktikus. Gyorsan kihűl, nem ragad bele és könnyű kivenni belőle a sütiket.
 

Amit jó tudni: A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez.

Szólj hozzá!

2010.05.12. 22:40 Pasi a konyhából

SHOWTIME avagy az IKEA FőzőSó

Címkék: ikea

Wow, nem semmi dolog volt. Amikor Barbi megkérdezte, hogy mit szólnék egy ilyen főzőshowhoz, én csak annyit mondtam, hogy szuper lenne, de ahogyan az IKEA honlapját nézem, már megvannak a résztvevők és mi nem vagyunk közöttük. Ő erre azt mondta, hogy lehet, hogy nem vagyunk köztük, de akkor is ott leszünk mert valaki lemondta és Barbi motivációs levele alapján mi vagyunk azok, akik részt vehetnek az IKEA rendezte "A nők álma...A pasik is képesek rá" főzőshow-ján. Nagyon örültem a meglepetésnek és alig vártam a szombatot. Az OKTATÁSON 10 pasi vett részt és Kaldeneker György séf segítségével alkottunk egy 3 fogásos vacsorát, előétellel, főétellel és desszerttel. Illetve dehogy is nem egyszerűen séf, hanem mesterszakács. Elnézést az érintettől. Komolyan egy élmény volt. Nem csak azért mert egy igazi mesterszakács mutatta meg, hogyan készítsük el az ételeket, de az ételek is tényleg olyanok voltak annyira egyszerűek amiket akár egy kezdő is meg tudja csinálni, de mégis istenien finomak. Elősször azt hittem, hogy milyen kicseszés, hogy az Örs Vezér térre kell mennünk, a város másik felébe, de MEGÉRTE. A budaörsi IKEAban Sági Szilárd "gasztrokibic" osztotta a tudást, mellesleg szerintem az a menü közelében sem volt a milyenknek. Egyszerre volt egyszerű és fenomenális. Jó tudom kicsit sok a fényezés, de még mindig a hatása alatt vagyok.

Az ételek amiket csináltunk és amiket később majd le is írok, a következők volt. Tulajdonképpen a svéd konyha egy kicsi, de ízletes szeletét kaptuk és tanultuk meg. Előételnek szarvassonkába göngyölt spárga leveles tésztában tormás szósszal.  Nem kell megijedni a sonka lehet másfajta sonka is, de az IKEAban simán be lehet szerezni az ilyen különleges dolgot is. Főételnek vörös áfonya szósszal grillezett lazac, paszternák pürével. A desszert pedig céklás csokis süti volt áfonya lekvárral. Ez ugyan egy extravagánsnak tűnő süti, de a répatorta és a tökös süti is finom, mert a elképzelésekkel ellentétben nem tömény cékla. Ígérem hamarosan megosztom veletek. Addig itt egy kép arról, hogy a PASIK IS KÉPESEK LEHETNEK RÁ, már ami a főzést illeti.

A képeket az IKEA és az OPENCOM bocsátotta rendelkezésemre. Valamint mindenképpen érdemes a KALDENEKER.HU címet megnézni.

2 komment

2010.04.10. 23:43 Pasi a konyhából

Töltött Baguette

Címkék: piknik péksütemény baguette hidegétel

Nos. Ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető ételt az én mindennél jobban szeretett kis feleségem, Barbi osztotta meg velem és ezúton is köszönöm neki. Elsősorban vendégvárásra találták ki, de szerintem bármikor bevethető, még akár piknikezés alkalmával is. Igazán elvetemültek akár a már bemutatott kenyérreceptet is bevethetik és maguk csinálhatják meg a bagettet is. Ez egy olyan étel amibe tényleg azt keverhetsz bele ami csak tetszik.

 

Amiket össze kell kutyulnod 4 főre:

 

  • 4 baguette
  • 10 dkg vaj
  • 5db tömlős sajtkrém (ha lehet mindegyik más ízű)
  • 40dkg sonka
  • 5db főtt tojás
  • 3 szál újhagyma
  • csemegeuborka ízlés szerint
  • só, bors, 1-2 gerezd reszelt fokhagyma és ízlés szerinti zöld fűszer pl. petrezselyem és bazsalikom

 

Célszerű a tojással kezdeni. Egy nagy edénybe rakd bele a tojásokat és engedj rá annyi vizet, hogy el lepje és tegyél rá 1 evőkanál sót. A só fontos, mert ez nélkül a tojások megrepednek. Tudom, hogy nem kell senkit hülyének nézni, hogy még egy tojást sem tudtok megcsinálni és nem is áll szándékomban, de akkor is kezdjük az alapoknál. Na odatettük a tojást és forrás után kb. 15 percig főzzük. Amíg a tojás fő addig egy edénybe beletoljuk a krémsajtot, gondolom nem kell mondani, hogy a műanyag borítás nélkül és ez után jön a többi is. Feldaraboljuk a sonkát, az uborkát, a hagymát és a vajat apró kockákra, majd bele a sajtba. A bagetteket kettévágjuk és kibelezzük őket. Mindenkit kérek, hogy a horrorfilmekből tanult belezési technikákat most mellőzzük, mert most alkotunk. A kenyérbeleket is toljuk bele a sajtos, hagymás, uborkás masszába. Eddigre a tojás is készen van. A tojásról leöntjük a forró vizet a CSAPBA és NEM magunkra, mert kesztyű nélkül nyúltunk a forró edényhez. Ha leöntöttük a vizet, akkor a mosogatóba rakjuk az edényt a tojásokkal és folyamatosan engedjük rá a jéghideg vizet, hogy gyorsan lehűljön. Ez azért kell, hogy könnyebb legyen meghámozni. Majd kis darabokra vágjuk és bele a masszába. Összekeverjük, sózzuk borsozzuk, beletesszük a lereszelt fokhagymát és fűszerezzük ízlés szerint. Majd a FINÁLÉ. Jól beletömködjük a masszát a bagettekbe és fontos, hogy CSAK azt ehetjük meg ami már végkép nem fér bele egyik kenyérbe sem. Egy éjszakára, de legalább 4-5 órára bevágjuk a hűtőbe, hogy a töltelék lehűljön és utána kényelmesen tudjuk szeletelni.

A tesztalanyaim azonnal lecsaptak rá és a nem hivatalos forrásból megszerzett recept alapján elkészített minta is nagyon bejött nekik.

Szólj hozzá!