HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2010.02.02. 11:16 Pasi a konyhából

Tárkonyos bárányragu - egy leves a hideg napokra

Címkék: leves bárány tárkony

Először is szeretnék elnézést kérni már előre is, amiért ilyen ritkán írok, és ezt a bejegyzést is munkaidőben kell megtennem, de egy gyerekszoba rekonstrukció keretében a fél hétvége és még néhány este is fizikai munkával telt és telik ezen a héten. Ennél fogva a hétvégi nagy havazást nem sikerült annyira kiélvezni amennyire kicsi feleségem a gyermeki énje szerette volna, vagyis nem mentünk el szánkózni vagy Kamaraerdőre sétálni a hóesésben. Viszont egy kis séta azért belefért és vasárnap mikor csajos vásárolgatásból hazatért egy kis levessel leptem meg. Nincs is finomabb egy jó meleg levesnél az ilyen fagyos időben és nem mellesleg a tárkony a gyógyfüvek közé is sorolják. Sokféle gyógyhatást tulajdonítottak neki, még kígyómarás ellen is hatékonynak tartották ezt csodálatosan illatos füvet, de étvágyfokozó, emésztést könnyítő hatása kétségtelen. Ezt az is bizonyítja, hogy gyógyteaként használják. A legutóbbi bevásárlás alkalmával szert tettem egy kis birka apróhúsra ami a fagyasztóban várta sorsa beteljesülését. Az alábbi dolgokat dobáltam még hozzá.

 

A hozzávalók 4 személyre:

  • 50dkg (fél kiló) bárányhús vagy birkahús (birka=idősebb, felnőtt bárány) felkockázva és faggyútól letisztítva, különben erőteljes lesz a birka íze
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál répa, megpucolva és felkockázva
  • 2 szál fehér répa vagy gyökér szintén megpucolva és felkockázva
  • kis zellergumó kb 10dkg-os darab, ez mehet egyben vagy felkockázva ez is, attól függ, hogy szereti e az ember
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál liszt
  • 2-3 babérlevél
  • 1 L víz vagy húsalaplé (lehet kockából is, ilyenkor 1L forró vízbe beledobunk 2 csirke húsleves kockát és kicsit felforraljuk 5 percig), én speciel az alaplét jobban szeretem
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • őrölt bors
  • friss vagy szárított tárkony
  • és petrezselyem

 

Először is előkészítjük az alapanyagokat, hogy minden kéznél legyen. A hagymát felkockázzuk és beletesszük abba a fazékba, amiben a levest szeretnénk megfőzni és amibe a 4 kanál olajat már beletettük. Majd a répát is felkockázzuk. Ez ugye azt jelenti, hogy hosszában kettévágjuk a répát, majd a két felet megint hosszában keresztbe és a negyedeket feldaraboljuk kb 5mmes darabokra. Ugyanezt megtesszük a másik répával és a fehérrépákkal is. Félretesszük. A fokhagymát is megtisztítjuk és vékonyan feldaraboljuk vagy fokhagyma zúzóval összepaszírozzuk.

A hagymát az olívaolajon megpirítjuk DE NEM SZENESRE mert az nem finom. Majd rátesszük a fokhagymát is és azt is kicsit megpirítjuk, de ezt se szenesre mert az itt sem finom. Majd rádobjuk a felkockázott husit és erős lángon kicsi megpirítjuk, hogy a piros színe megváltozzon kb 10perc, persze közben NAGYON FONTOS, hogy kavargassuk mert odaég. Hozzáadjuk a répát, a fehérrépát és a zellert összeforgatjuk és sózzuk, borsozzuk és a babérleveleket is mellédobjuk. Közepes lángon addig pirítjuk tovább amíg a hús majdnem puha, de még picit rágós. A kavargatás itt is nagyon fontos. A birkahús esetében ez hosszabb időt vesz igénybe mint a báránynál. Majd hozzáadjuk a lisztet és így is lepirítjuk, de csak annyira, hogy kicsit megbarnuljon a liszt. Felöntjük a húslével vagy vízzel és jól összekeverjük. Ízlés szerint utánafűszerezünk és hozzátesszük a tárkonyt és petrezselymet is. A zöldfűszerekkel együtt főzzük, amíg a hús és a zöldség teljesen puha nem lesz.

TIPP: Arra figyeljünk, hogy ha holnapra is szeretnénk hagyni, akkor a liszt miatt még sűrűsödni fog. Ezért ha már sűrűsödik, akkor önthetünk hozzá még a húsléből, ezzel is tovább hígítva. Viszont ha aznap szeretnén megenni az egészet, akkor nyugodtan olyan sűrűségűre csináljuk amilyenre szeretnénk az elfogyasztáskor.

Szerintem nagyon finom, nálunk bejött a lányoknak :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr801722193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása