HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2010.02.08. 23:25 Pasi a konyhából

Rizses serpenyő tüzes csirkehússal

Címkék: kínai wok szójaszósz egytálétel chili alapanyag brokkoli pritamin

Hát igen, a hétvégi program megint nem volt egyszerű. A gyerekszoba kitapétázása, annak ellenére, hogy egy 4-5 órás programnak indult, egész nap eltelt. Így este, mikor ki kellett találni, hogy mi legyen a vacsi amiből esetleg másnapra is marad, akkor döntöttem e mellet a keleti finomság mellet. Tulajdonképpen ez volt az első kaja amit WOKban csináltam és itt tanultam meg a legfontosabb szabályt. Ami az, hogy CSAK TELJESEN FELFORRÓSÍTOTT WOKOT HASZNÁLJUNK. Ezen tradicionális távol-keleti edény egyik előnye, hogy másként oszlatja el a hőt, így tulajdonképpen az edény teljes felülete dolgozik, de ehhez teljesen fel kell forrósítani mielőtt az olajat beleöntjük. Ez a WOKban készült étel tulajdonképpen beugró lehetne a távol-keleti ízek világába, mert amellett, hogy használ szójaszószt törekszik a távol-keleti konyhára jellemző egyensúly megteremtésére. Mint Jing és Jang, fehér és fekete, édes és savanyú ez jellemzi a húsnál használt marinádot, más néven pácot is, ami tartalmaz édeset, savanyú, sósat és füstöset.

És akkor most a recept hozzávalói:

  • 0,5 kg csirke vagy pulykahús felkockázva
  • 300g rizs, a basmati a legjobb, de a sima rizs is megteszi, ja és NEM rizsa, hanem rizs
  • kb. 0,5 kgos brokkoli
  • 3 szál újhagyma
  • 1 kaliforniai paprika, a szín nem számít lehet piros, sárga vagy zöld
  • 1 doboz ananászkonzerv, ha édesen szereted vagy 1 db ananász gyümölcs, de akkor savanykásabb lesz
  • 2 dl tyúkhúsleves, vagy hús alaplé
  • 50g pörkölt földimogyoró
  • szezámolaj
  • szójaszósz

 

A páchoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db kimagozott és felaprított chilipaprika
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál ecet, 10%os elég
  • 3 evőkanál szójaszósz a sötétből

 

Első lépés, hogy megfőzzük a rizst. Nekem az jött be, hogy forrásban lévő vízbe teszek egy kis sót és a rizst. Kb 5-6 percet főzöm, addig amíg már kezd puhulni, de még kicsi hiányzik hozzá. Ilyenkor még egy kicsit hagyom a forró vízben és amikor megpuhult akkor leszűröm és hagyom a szűrőben lecsöpögni.

A páchoz szükséges dolgokat összekeverjük és a felkockázott húsra öntjük. Jól összedolgozzuk. Szerintem a legegyszerűbb megoldás, ha a húst berakjuk egy zacskóba és ráöntjük a szószt, majd lezárjuk. Összedolgozzuk és a hűtőbe rakjuk amíg a többi alapanyagot előkészítjük.

A következő lépésben kimagozzuk és feldaraboljuk a paprikát és a hagymát. Valamint a brokkolit letisztítjuk, megmossuk és a rózsákat szétszedjük. Nem, eszedbe se jusson olcsó mirelit zöldséget tenni bele. A fagyasztás a sejteket roncsolja így a sült változata nem lesz valami finom. Az ananász szűrőbe öntjük és lecsepegtetjük, majd feldaraboljuk. Ha ezek készen, akkor a húst kivesszük és egy serpenyőben kb 10 perc alatt megsütjük.

Majd jön a WOK, amit jól felforrósítunk és kb 3 kanál szezámolajat rakunk bele. A szezámolajról azt érdemes tudni, hogy erőteljes füstös íze van, ezért akinek ez sok, az nyugodtan rakhat helyette olíva olajat is. Ha az olaj is felmelegedett, akkor mehet bele a hagyma, a csíkokra vágott paprikát és a brokkolit. Nagyon fontos, hogy nagy lángon és folyamatos kevergetés mellet kb 5-6 percig pirítjuk. Ennyi idő alatt nem fog pépesre sülni, hanem kicsi megmarad a nyerseségéből és szerintem ez jó. Majd beletesszük a rizst, az ananászt, a mogyorót és a sülthusit. Jól összekeverjük és a húslevessel felöntjük. Ha esetleg sótlannak tűnik, akkor, hogy autentikusak maradjunk, szójaszósszal ízesítsük.

TIPP: Ha szeretnénk igazán színesre csinálni, akkor kombináljuk a paprikák színeit. mindegyikből 1/3 darabot vegyünk és így színesebb lesz.

TIPP2: A különleges alapanyagokat a Fővám téri piac alagsorában lévő kínai boltban célszerű megvenni. A választék is nagy és az árak is jók.

 

AMIT JÓ TUDNI: A szójaszósz alapja a szójabab, de vannak fajtái, amikor a szójaszószt búzával vagy árpával keverve készítik. A szójaszósz egy három lépcsős folyamat eredményeként jön létre. Első lépésként a szójababot nagy kádakba helyezik, majd gombatenyészettel - Aspergillus gombatenyészet - oltják be. Ezt követően három napig érlelik. Az így létrejött anyagot "koji"-nak hívják. Ezt a keveréket nagy tartályokba töltik, ahol sós vizet öntenek rá, így kapják a "moromi"-t. A "moromi"-t utána hónapokig hagyják erjedni, ez alatt az idő alatt alakul ki a szójaszószok jellemző íze, aromája. Állagát tekintve alapvetően két fajtája van: a világosabb sósabb, amit asztali ízesítőként alkalmaznak és a sötétebb, töményebb, amit inkább főzésre használnak. Ezen kívül különbség van a kínai és a japán szójaszósz között is. A kínai sötétbarna színű és sűrű, míg a japán feketébe hajló, állaga hígabb.

A chili paprika a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet. A mexikói konyha legkedveltebb fűszere, ahol a
fűszerpaprika őrleményét, más fűszerekkel elkeverve használják, sőt, még az édességekből sem hagyják ki. Csípős ízét a kínai és az indiai konyha is gyakran alkalmazza. Bizonyos fajtája gyógynövényként is felhasználható. Serkenti a vérkeringést, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el vele.

Imádom ez a kaját szerintem egyszerű, gyors, de mégis finom és egészséges is mivel tartalmaz zöldséget is rendesen.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: kb. 1,5óra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr681740928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása