HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2010.02.21. 23:17 Pasi a konyhából

Vega tortilla - zöld mexikói szendvics

Címkék: spenót mexikó tortilla bazsalikom

Helló mindenkinek. Be kell jelentenem valamit. Nem, nem azt, hogy abbahagyom az írást. ne is reménykedj kedves olvasó. Hanem azt, hogy egy, számomra meglepő felfedezést tettem a mai napon, mégpedig, hogy VAN ÉLET A HÚSOKON TÚL is. Igen, vagyis nem nem lettem vega, de ma sikerült olyan vega kaját csinálnom, ami annyira bejött, hogy még most is ennék egyet, ha nem este fél 11 lenne. Nem tudom hányan vagyunk vele, de hétvégén sokszor, legalábbis én, úgy kelek fel, hogy valamit enni kellene mielőtt elindulok a piacra bevásárolni az ebédhez valót, de nincs semmi ötlet. Na ma reggel is így volt ez. Valamit enni kellet volna, de se kenyér se kifli és sütni is sokáig tartott volna. Látszólag nem sok ehető dolog volt a hűtőben sem, de a következőket vettem ki belőle amiket összerakva egy nagyon jó kis tortillat dobtam össze röpke 15 perc alatt.

Hozzávalók:

  • 4 tortilla lap, ezt tulajdonképpen az Ázsia Bt-ből vagy a Cullinarisból szerzem be

  • 4 tojás

  • 1 marék bébispenót

  • 3-4 szál újhagyma

  • fél szál uborka

  • 5 levél friss bazsalikom, itt most tényleg fontos, hogy friss legyen

  • 10dkg chedar sajt vagy más könnyen olvadó sajt

  • bors

 

Akkor az összeállítás amely tényleg olyan egyszerű, mint egy szendvics. Tulajdonképen a tortilla egy mexikói szendvics. A tojásokat feltesszük sós vízben főni és amíg főnek, addig a többi hozzávalókat, a spenótot, a hagymát és a bazsalikomot jól megmossuk és apróra daraboljuk és egy tálba tesszük. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a tálba tesszük A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük és az is a zöld növényekre tesszük és jól összeforgatjuk. A tortilla lapokat mikróban kicsit megmelegítjük, ez azért is szükséges, mert így jobban hajtogatható lesz. A meleg lapokat kiterítjük és a zöld mixet elosztjuk a 4 lapon. Majd a kész tojásokat rákarikázzuk a tortilla lapokra, sózzuk és borsozzuk és összehajtogatjuk őket. Kész is a vega tortilla. Ezt tényleg érdemes kipróbálni, nekem nagyon bejött.

Amit jó tudni:

Bazsalikom: Az ókori görögök és rómaiak számára az ellenségeskedés és az őrültség jelképe volt. A mai görögöknél utazáskor egy kevés bazsalikomot visznek magukkal, mert szerencsét hoz. Más hagyományok a szerelemmel hozták összefüggésbe. Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett erkélyére, azt jelentette, kész volt szerelme fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül bazsalikom-ágacskát ajándékoztak egymásnak. Indiában ma is szent növényként tisztelik. Megfázás és hurutos betegség esetén segít a bazsalikomos forró tea vagy leves. Köhögéskor köptető hatású. Serkenti az immunrendszer működését, segíti a szervezetet a fertőzések és a bélparaziták legyőzésében. Erősíti az idegeket, csökkenti a rossz hangulatot és a szorongást. Fokozza a koncentrációs képességet, javítja a memóriát. Csillapítja a fejfájást. Segít az emésztési zavarok okozta betegségeken, a felfúvódáson, bélgörcsökön, hasmenésen, székrekedésen és hányingeren. Faggyúmirigy-gyulladásra az erős forrázatot vagy tinktúrát vattapamaccsal vigyük föl a tisztított arcbőrre.
Forrázat készítéséhez egy csészényi vízhez 2-3 teáskanálnyi szárított levelet áztassunk 10-20 percen át. A bazsalikomot gazdag, meleg zamata, mentolos és enyhén borsos íze kellemesé teszi nemcsak fűszerként, de szelíd gyógyszerként is.

Tortilla: Meghatározó eleme a mexikói ételeknek a tortilla, azaz a kukoriclisztből készült lepény, amelybe különböző zöldséges-húsos töltelékeket tesznek. Hogy végül mi lesz az adott étel neve, attól függ, milyen alakúra hajtogatják a tortilla lepényt. Ha félbehajtják, akkor quesadilla, ha kis álló hajó alakú, akkor taco. Burrito akkor lesz belőle, ha összetekerjük úgy, ahogy a gyrost szoktuk, és végül fajita, ha a belevalókat és a tortillát egymás mellett szolgáljuk fel, és ki-ki azt tesz bele, amihez éppen kedve szottyan.A mexikói tortilla egy palacsinta formájú, kukoricalisztből és vízből készült vékony lepény. A mexikói gasztronómiában a tortilla története több ezer évre nyúlik vissza. Eredetileg az elkészített tésztát kerek formára nyújtották, majd forró kövön megsütötték, de ez a módszer már nem megfelelő nagyobb mennyiségek gyártásához, ezért a tortilla készítést is gépesítették.
A mexikói gasztronómiában a tortillának olyan szerepe van, mint itthon a kenyérnek.
Ahogy itthon sem süt minden háziasszony kenyeret, úgy Mexikóban sem készít minden család magának tortillát. Ezt a kukoricalepényt főként Mexikó piacain lehet beszerezni, ahonnan a háziasszonyok húsz-harmincasával viszik haza és készítik belőle a legkülönbözőbb ételeket.
A tortillát lehet sütni, különböző töltelékkel tölteni, feltekerni, szósszal vagy szósz nélkül tálalni.

Tipp: Mielőtt összetekernéd, akár valami szószt is tehetsz bele. Például a kedvenc zöld fűszereidből raksz egy kisdoboz tejfölbe, jól összekevered és ebből a zöld fűszeres tejfölből is rakhatsz bele.

Elkészítési idő 15-20 perc, amíg a tojás meg nem fő

Köszönet a : MINDMEGETTE.HU és a TEREBESS.HU-nak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr381779685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása