HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2010.06.01. 09:44 Pasi a konyhából

Csokoládés-céklás sütemény

Címkék: ikea csoki sütemény cékla

Eljött a desszert ideje. Az igaz, hogy az utolsó bejegyzés óta már meg is lehetett emészteni a főfogást, az előételről nem is beszélve. Gondolom sokakat a víz vert ki már a süti nevének kimondásakor is, hogy Míííí cékla van benne? Fúúúj, én utálom a céklát!!! Nos, én nem akarok senkit megtéríteni, hogy cékla így finom, meg úgy egészséges, de azt meg kell említenem, hogy ebben a csokiban, ha követjük az arányokat, akkor nem igazán lehet észrevenni, hogy cékla van benne. Megint szeretném megemlíteni, hogy ne úgy képzeljük el, hogy egy egész rétegnyi céklát teszünk bele, hanem, úgy, mint a répatortában, csak sejtetni engedi a zöldség jelenlétét.

Ebben a receptben a megszokottól eltérően "pohárban", pontosabban "csészében" vannak megadva a hozzávalók. Ha esetleg külhoni mérőpoharat használunk, akkor "CUP" vagy "CUPS" feliratot olvashatunk rajta.

Hozzávalók:

  • 1 tábla keserű csoki (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod),
  • 1 ¾ pohár liszt,
  • 1 ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 1 ½ pohár cukor,
  • 3 db tojás,
  • fél pohár étolaj,
  • 1 ½ pohár reszelt főtt cékla, 
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 üveg piros áfonyalekvár

 

Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

Másik keverőedénybe üssük a tojásokat, cukrot, az olajat. Habverővel keverjük körülbelül két percig, majd keverjük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket. Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű tepsiben 150 fokon legalább 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni. Ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg, kanalazzunk mellé piros áfonyalekvárt.

 

Tipp: Vicces dolog, ha kés helyett mondjuk pohárral vagy nagyobb pogácsa szaggatóval vágtok ki süti szeleteket.

 

Amit jó tudni:

 

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezen kívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket... Tovább ->

Gátolja a ráksejtek szaporodását. A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van... Tovább ->

 
Köszönet a receptért Kaldeneker György mesterszakácsnak (KALDENEKER.HU)

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pasiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr942047140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karatekutya 2010.10.10. 21:05:56

A videó amiben a receptet el is készíti és maga a szöveges recept totál másképp írja le az elkészítést.
A videó először is azzal kezdődik, hogy szakácsunk már reszeli is a céklát, ezért én is így kezdtem, ráadásul a hozzávalókban is az van megadva, hogy 1.5 pohár reszelt cékla.
A szöveges verzió ezzel ellentétben úgy kezdődik, hogy a "megfőtt céklát lereszeljük).
Így került bele nekem nyers cékla, és láss csodát mégis nagyon jó lett (igaz, ezért 50 percig sütöttem).
Másik, hogy a csokoládét a videón úgy melegíti, ahogy minden leírás tiltja, az üvegtál amiben a csoki van, benne úszik a vízben (na most akkor mi van?)

Mindenesetre a recept nagyon ötletes, 4 embert boldoggá tett, főleg, hogy életem első süteménye volt.
süti beállítások módosítása