Szerintem nem is lehetne jobb dologra felkelni, mint a frissensült péksütemények, a kiflik és zsömlék illatára. Vagyis lehetne, de az a 18+os blogokba tartozi, úgyhogy most felejtsük el. Szóval, képzeljük csak el, hogy milyen jó is mikor ébredéskor a friss, ropogós, éppen a sütőből kivett zsömle vagy kifli illata csapja meg az orrunkat. Tovább fokozva a dolgokat, képzeld csak el milyen az, amikor a vajat rákened a meleg kiflire és megolvad rajt. Ugye Uraim, tetszik a kép. Na akkor most mi is ezzel az érzéssel fogjuk meglepni azt, akit szeretnénk. Higgyék el nem bonyolult.
A zsömi igényléséhez beadandó dolgok, ellenörző listával:
- 50dkg liszt (fél kiló), az alapja mindennek
- 3dl tej langyosan, nem túl melegen
- 25g élesztő, egy kocka fele, NEM zacsis élesztő
- 5dkg vaj
- 1 púpozott kiskanál só
- 1 púpozott kiskanál cukor
A lisztet beleteszed egy edénybe, de akkorába, de akkooooorrááába, hogy a tészta elférjen benne, tehát a lapos tányér kizárva. Ha esetleg a barna lisztet szereted jobban, akkor felesben csináld 25-25dkg barna és fehér lisztel. Tisztán barna liszt esetén kicsit masszív lesz. Majd a kiskanál sót beleteszed és összekevered. NEM, a robotgépet felejtsd el. kézzel kevered össze. Ez után jön a vaj. ettől lesz vajas a zsömi. A vajat beleteszed a lisztbe, jól megforgatod, majd lisztes kézzel elkezded morzsolgatni addig amíg egészen kicsi darabokban lesz benne a vaj. Ha magos zsemlét vagy kiflit szeretnél és nem csak a tetejére akarsz magot rakni, akkor most tedd bele belátásod szerint, de szerintem egy szűk maroknál ne legyen több.
A tejet felmelegíted langyosra és a cukrot beleteszed, hogy az élesztő, ha már úgyis felkelt, meg tudjon reggelizni. Majd az élesztőt is belemorzsolod a langyi tejcsibe.
A vajas, sós lisztbe beleöntöd az élesztős tejet és jól összedolgozod, összegyúrod 5 percen keresztül. Majd teszel egy vágást a buci tetejére, hogy könnyű legyen növekednie és letakarod. Meleg, de nem huzatos helyre rakod és hagyod kelni 40 percig vagy addig, hogy a duplája legyen. 40 percnél azért ne legyen több.
Ez után a bucit 8 felé vágod és kis zsömiket formázol belőle. Kicsit ezeknek is megvágod a tetejét és megint hagyod kelni egy 30 percet.
Ha szeretnéd, hogy kicsit fényes legyen a teteje, akkor egy tojás sárgájával megkened mielőtt a sütőbe rakod
180fokra előmelegített sütőben 25-30perc alatt megsütöd
Tipp: ha kifliket szeretnél, akkor a buci cikkeket 3szög formára nyújtod és kb. ujjnyi vastagra. Feltekered a szeleteket úgy, hogy a szélesebbik felénél kezded el feltekerni, megformázod és kész a kifli