HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2010.05.26. 12:34 Pasi a konyhából

Rénszarvassonkába göngyölt spárga, rétes burokban

Címkék: ikea spárga előétel

Helló Mindenki. Igértem nektek, hogy az Ikea főzősón elkészített 3 fogásos menüsor receptjét, amit Kaldeneker György mesterszakács irányítása alatt valósítottunk meg, megosztom veletek. Az akadékoskodóknak üzenem, hogy igen nem saját recept és igen kértem a tulajdonos engedélyét és meg is kaptam. Elsőként a Rénszarvassonkába göngyölt spárga, rétes burokban elnevezésü előétellel kezdtük. Tudom, egyből káromkodtam egy csomót pl. mondtam, hogy spárga, meg rénszarvassonka. Fújj, de mocskos a szám, megyek is és kimosom szappannal. De mégsem. A spárga valóban fellengzősen hangozna, de télen, amikor tényleg aranyárban is mérik és volt úgy, hogy én is leültem mikor 1 csomag spárgáért akár 3000Ftot is elkértek volna, de nem hagytam magam. Kivártam a tavasz vége időszakot és ilyenkor 300-500forintokért lehet a piacokon megvenni a 12-15 szálat is tartalmazó fél kilós csomagokat. Lehet ugyan fehér spárgát is venni, de tapasztalataim szerint a zöld finomabb és kevésbé fás. Másik szitokszó a rénszarvassonka, de akinek a közelében nincs IKEA svéd finomságok boltjával, az més sonkával is megpróbálhatja, de a kétes eredetű gépsonkát ne nagyon eröltessük és a száraz sonkákat se mert nem puhulnak meg annyira amennyire kellene. Az eredeti receptet próbáltam kicsit kibővíteni, hogy úgy adjam vissza, hogy egy pasi is képes legyen rá egyedül is. Remélem sikerült.

Szóval a hozzávalók 5 személyre:
 
  • 1 csomag rénszarvassonka,
  • 1 üveg zöldséges tormaszósz (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok Boltjában megtalálod),
  • 1 csomag réteslap,
  • 3 evőkanál vaj,
  • 2 csomag zöldspárga,
  • só.
 
A spárgák fás végeit vágjuk le az kb 2-3cm, vagy a másik módszer, hogy megfogjuk a spárga két végét és meghajlítjuk és ahol eltörik onnantól kezdődik a jó rész, de ez kicsit pazarlósabb megoldás. Ja és még valami, SEMMI ESETRE SE VÁGJUK LE A TETEJÉT. Majd burgonyahámozóval vékonyan a külső felületét távolítsuk el. Ha a spárgák vékonyak kb kisujjnyi vagy kevesebb vastagságúak és nagyon zsengék nem szükséges lehámozni. Mossuk meg alaposan, majd forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet. Tegyük bele a spárgákat, és forrástól számítva főzzük körülbelül két percig. Az elkészült spárgákat szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, hűtsük le jól, majd csepegtessük le alaposan. ez számomra is új dolog volt, de ez tényleg egy hasznos tipp, hogy azért kell hidegvízbe rakni, hogy megállítsuk a főzést, mert különben a zöldségben lévő folyadék tovább főzi belülről és rágós lesz a zöldségünk.

Fogjunk össze 4-5 db spárgát, majd göngyöljük be a közepénél 2 szelet rénszarvassonkával, utána egy lap félbehajtott réteslappal. Helyezzük sütőlapra, kenjük meg olvasztott vajjal, majd tegyük forró sütőbe, és 160-170 fokon süssük pirosra. Az elkészült előételt tálaljuk nagy tányérokra, majd kanalazzunk mellé a zöldséges tormaszószból.

Amit jó tudni:

A zöldségek királya, a királyok zöldsége – így nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes – talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, és mi nagyon ajánljuk, mert az egyik legfinomabb zöldség. A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt drága, bár szezonban megfizethető. Az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első igazi termését. A fehér a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke. A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Különben öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). A spárgaszálak eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket. A zöldségek királya nemcsak finom, hanem ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin. (MINDMEGETTE.HU)

Köszönet a receptért Kaldeneker György mesterszakácsnak (KALDENEKER.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr82032650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása