HTML

Pasi a konyhában

Szeretek főzni és kész. Szeretem a jó sajtokat és a finom ételeket, de sajnos ez meg is látszik rajtam :-)

Indafotó képek

Címkék

Avagy amikor a nő helyét átveszik a konyhában

2010.01.27. 17:15 Pasi a konyhából

Alapanyagok. Szerintem.

Címkék: alapanyag

Na most jön az a rész, ami után szerintem mindenki pénzes kiscsávónak, burzsúj szemétnek tart és azokat az olvasókat is elvesztem, akik eddig rápillantottak a blogomra. De nem baj. Ugyanis, ha már főzünk, akkor adjuk meg a tiszteletet az ételnek és adjuk meg a tiszteletet annak a nőnek is, aki engedett a meghívásnak és eljött hozzánk ebédre vagy ha nagyobb szerencsénk van, akkor vacsorára és minőségi alapanyagokból főzzünk neki. Nem kell megijedni. Ezel nem azt akarom mondani, hogy a legexkluzívabb helyeken kell vásárolni és a legbrágább alapanyagokat kell megvásárolni a "drágább mindig jobb" elvet követve. Nem. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a hipermarketekben is minden megtalálható és olcsók is. Ez igaz. De van egy hely, ami árban nem sokkal drágább, sőt néhány esetben még olcsóbb is mint a nagyok. Ez a hely pedig a PIAC. Tudom, hogy sokan úgy vannak ezzel, hogy a piac csak némelyik napon vagy napokon van nyitva és nincs idő bemenni, drága stb. Én személy szerint a Fővám téri nagy csarnokba szoktam kimenni reggelente. 6 órakkor nyit én 7re szoktam menni mielőtt 8ra beesnék a munkába. Azért választom ezt az időt, nem nem azért mert álmatlanságban szenvedek, hanem ezért mert ilyenkor még csak pakolják ki az árúkat, a friss gyümölcsöket és zöldségeket, érezni az illatukat és annak elenére, hogy ládák csapódása hallatszik mégis csönd van. Nincs tömeg, az eladók nem pörögnek, nem idegeskednek. Ilyenkor még néhány, akár beszélgetésnek is tekinthető, szót lehet váltani velük. 

Visszatérve az alapanyagokra, itt a piacon sokkal nagyobb a választék és akár a minőségben is válogathatunk, amit lássunk be, a hipermarketek esetében max úgy valósíthatunk meg, hogy átmegyünk egy másikba, de semmi nem garantálja, hogy ott jobb lesz. Itt ha nem tetszik az árú, akkor megnézzük a szomszéd kofáét aki 2 lépéssel odébb van. Uraim! A piacon, ha összebarátkozunk a zöldségessel, akár engedményt is kaphatunk, bár hozzátenném az árak nem szálltak el mint azt sokan hiszik. Komolyan, adjunk a minőségre és ne érjük be a vacak, az "olcsóbb ugyan, de fonnyadtabb" paprikával a friss ropogós vastag húsúval szemben, amit a piacon kaphatunk egy kis korai keléssel. Ugyanis a jó minőségű alapanyag máris egy lépéssel közelebb visz a sikerhez. Húsokból és halakból is legalább egy tucat helyen tudunk válogatni és a hentesek örömmel segítenek kiválasztani a elkészíteni kívánt ételhez a legmegfelelőbbet, sőt néha egy kis tanácsot is adnak az adott hús elkészítéséhez. A minőségre náluk sem lehet panasz mivel ők jobban odafigyelnek a minőségre a hiperekkel ellentétben, ahol már teljesen átvették az elménk felett az uralmat a sok cimke. Ha a cimkére az van írva, hogy még jó, akkor azt el is hisszük, pedig sajnos sokan hallottunk már az átcimkézésekről és átdátumozásokról. Nos, a henteseknél nincs ilyen, mert ott az árúkészlet is gyorsabban forog. Ugyanakkor, ha megismerjük a húsok tulajdonságát és lelki világát, hogy mikor melyik a szebb, hogy melyik a frissebb, akkor jó móka az egész. Amit fontos megint megjegyeznem, hogy a henteseknél tényleg szakemberek dolgoznak, akik kérdéseinkre válaszolva segitenek nekünk, hogy megismerjük a kérdéses húsfélét, ellentétben a hiperekkel, ahol csak kidobálják a pultba és egészen addig ott "rohadnak" amíg valaki nem szól. sajnos ez tapasztalat, mert az egyik nagynál nekem kellet szólni, hogy a hús zöld színe nem annak a jele, hogy még éretlen.

A másik kedvenc helyem szintén itt található a Fővám téren, pontosabban a Vásárcsarnok alagsorában van egy távolkeleti üzlet. itt minden féle fűszer, fűszerkeverék, szószok, olajok megtalálhatóak. a recepteknél szólni is fogok, hogy ha különleges hozzávaló kell akkor az hol szerezhető be. Ide is imádok betérni az illatok miatt, amik megcsapják az ember orrát. Több tucat különféle fűszer olyan illatot áraszt magából amik összességében egy keleti piacot juttatnak az ember eszébe. Mikor Jordániában voltunk a feleségemmel, akkor éreztem hasonló illatokat.

A harmadik hely amit érdemes megjegyezni, bár elismerem, hogy ez tényleg nem olcsó hely, viszont mindent be lehet szerezni ami egy tényleg különleges esti borozgatáshoz szükséges. Ez a CULINARIS. Itt a különleges felvágottakon kívül rengete féle sajt, ami nélkülözhetetlen kellékei egy könnyed kis romantikus borozgatásnak vagy egy baráti összejövetelnek. Ismétlem. Ez tényleg nem olcsó hely és minőség, de egyszer mindenki látogasson el ide mert érdemes.

Kicsit hosszúra sikerült, de remélem sikerült minden olvasót meggyőzni a MINŐSÉG fontosságáról. Ha valami esetleg eszetekbe jutna, akkor a kommentbe írjátok le és válaszolok.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pasiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr181706937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keserű-sós luxus a Culinarisból 2010.02.13. 13:09:51

A legjobb csokoládék nem keményített növényi olajból és etilvanillinnal készülnek, hanem kakaóvajból és bourbon vaníliával - és az áruk is a többszöröse a futószalag-csokiknak. Hálistennek egy ideje ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása